Двамата са провели телефонен разговор

Връзките на Швеция и Финландия с лица и така наречени организации, действащи под контрола на терористичната групировка СЗН/ПКК, представляват "основният проблем" в кандидатурите им за членство в НАТО, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, съобщава в."Дейли сабах", предаде БТА.

Полският посланик у нас: Русия няма да атакува НАТО

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.

Ердоган и Джонсън са обсъдили в телефонен разговор снощи двустранните отношения, както и регионалните развития, включително кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и войната между Украйна и Русия, според съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство.

Русия спира газа за Финландия

Ердоган е подчертал, че турското правителство иска да се увери, че Финландия и Швеция защитават ценностите на НАТО и взимат под внимание законните безпокойства на Турция.

Той е заявил, че не трябва да се пренебрегва основателната реакция на турската общественост срещу молбата за членство в НАТО на страни, които подкрепят тероризма.

Турция има възражения срещу кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и дори подкрепа на терористични организации, в частност на ПКК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.