"Разсъждавахме по коя политика можем да внесем вот на недоверие, а те се оказаха много", подчерта зам.-председателят на НС

„Не се готвим да внесем вот на недоверие. Защото каква би била целта на един вот на недоверие? Ние не сме подготвяли да внесем вот на недоверие. Ние разсъждавахме по коя политика можем да внесем вот на недоверие. Но стигнахме до извода, че политиките, по които може да се внесе вот на недоверие са много, няколко, почти всички до момента. Ние знаем какво е разпределението в парламента, управляващото мнозинство – като брой гласове. Така че в момента не смятаме, че от този вот на недоверие има необходимост”, това заяви в предаването „Денят на живо” зам.-председателят на НС от ГЕРБ- СДС Росица Кирова.

И допълни: „Ако става говорим за вота на недоверие като политически инструмент. Като инструмент, който да акцентира върху конкретни проблеми на хората, за да може да обществото да разбере какво се случва – аз смятам че ние говорим по всички тези теми всеки ден.

„За едно такова решение трябва широк национален консенсус. Едва ли има българин, който да оспори, че датата 24 май е обединяващата за всички нас. Дата, по която няма противоречия, няма недоизказани дори в исторически план или тълкувани на ново факти и събития. Ние искаме нещо, което максимално да обедини българския народ”. Така  Кирова коментира внесеното искане 24 май да стане национален празник.

По думите й това допитване трябва да бъде подложено на широко обществено обсъждане. „Може това да стане и на референдум. Но ние имаме достатъчно социологически проучвания и методи за измерване на настроенията и нагласите в обществото. Към момента по тази идея има широка обществена подкрепя. Разбира се, ние сме готови да изслушаме всички аргументи на политическите групи.  Смятам, че бихме могли да намерим една пресечна точка – общата точка".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.