По принцип по-ниските лихвени проценти са непривлекателни за чуждестранните инвестиции и намаляват стойността на валутата

Руската централна банка намали основния лихвен процент след извънредно заседание, тъй като властите се опитват да овладеят курса на рублата, рязко поскъпнала въпреки конфликта в Украйна.

Банката на Русия намали лихвата от 14% на 11%, като заяви, че външните условия за икономиката остават "предизвикателни, значително ограничаващи икономическата активност".

"Рисковете за финансовата стабилност намаляха донякъде, което позволи облекчаване на някои мерки за контрол върху капитала", се казва в изявлението.

Централната банка на Русия заяви, че "държи открита перспективата за намаляване на основния лихвен процент на предстоящите си заседания".

Следващото заседание за определяне на лихвените проценти ще се проведе на 10 юни.

Икономист: Плащането на газ в рубли цели да повиши търсенето на руската валута

След като Западът наложи на Русия изтощителни санкции заради началото на военната кампания на Москва в Украйна през февруари, финансовите власти въведоха строг контрол върху капитала, за да стимулират икономиката. Оттогава рублата преживя впечатляващ подем и укрепна с около 30% спрямо долара.

По принцип по-ниските лихвени проценти са непривлекателни за чуждестранните инвестиции и намаляват стойността на валутата на дадена страна.

В сряда от Кремъл заявиха, че правителството обръща "специално внимание" на силната рубла, но президентът Владимир Путин се опита да представи поскъпването на валутата като положително явление.

"Както знаем, доларът се свива, рублата укрепва", каза той в сряда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС