Промените идват след шумен шпионски скандал, разтърсил страната

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви промени в закона, регламентиращ работата на разузнавателните служби, целящи най-вече „да засилят съдебния контрол“ над тях. Това стана след шумен шпионски скандал, разтърсил страната, предаде Франс прес.

„Става дума да се засилят гаранциите за такъв контрол, но и да се осигури максимално спазване на личните и политическите права на (съответните) лица“, заяви пред парламента министър-председателят от левицата.

Санчес съобщи освен това, че скоро ще бъде приет нов закон, засягащ „класифицираната информация“. Сегашната законова уредба в тази сфера датира от 1968 г., от времето на франкистката диктатура. „Време е регламентацията да се адаптира към демократичните, конституционните принципи“, изтъкна премиерът.

Миналия месец избухна скандал, заради който изгуби поста си Пас Естебан, оглавявала испанския Национален разузнавателен център. Това се случи след разкрития, че телефоните на каталунски сепаратисти са били подслушвани от тайните служби чрез израелската шпионска програма „Пегас“. Тогава сепаратистите заплашиха да спрат подкрепата си в парламента за правителството на малцинството на Санчес, създавайки риск да предизвикат неговото падане, преди да свърши мандатът му в края на 2023 г.

Случаят доби друго измерение, когато правителството разкри, че самият Санчес и неговата министърка на отбраната Маргарита Роблес също са били шпионирани със същия софтуер – този път в рамките на „външна атака“, чийто извършител още не е известен.

Обявените днес реформи „ще хвърлят светлина върху процедурите, за да се избегнат в бъдеще нови пробиви в сигурността“, увери испанският премиер. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА