Той даде старт на нови производствени мощности в завод край Шумен

„Ще продължим да подкрепяме инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании, защото те създават повече добавена стойност за българската икономика, създават растеж, който се превръща в по-високи доходи”. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който даде официален старт на нови производствени мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти в завод край Шумен.

Новата инвестиция в машини е на стойност 11 млн. лв., като след пускане в експлоатация на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Лорер: Работим за това икономиката ни да продължи да е конкурентоспособна

„Задача ни е да търсим възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията“, подчерта Лорер. Той допълни, че целта е да продължи грижата за икономиката, бизнеса и хората. „Работим, за да продължи доброто темпо на икономически растеж, въпреки международните кризи, а оттам да имаме и ръст на заплатите“, каза той.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че намирането на дългосрочни решения за цените на енергоносителите за бизнеса е изключително важно. Той посочи, че енергийната зависимост на страната ни от Русия е напът да приключи. По думите му цените, на които българският бизнес ще получава газ, ще бъдат конкурентни на фона на европейския пазар.

Лорер: 7 търговски банки ще дават кредити на малки и средни предприятия

„Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижата за хората и предприятията и фискалната дисциплина, така че да имаме дефицит в рамките на необходимото за България, за да влезем в Еврозоната на 1 януари 2024“, каза Лорер.

Той беше категоричен, че българската икономика, която е зависела от руски контрагенти и клиенти успява да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са добри. „Растежът за първите три месеца на 2022 г. е 4.5%, страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден“, обяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.