„Домакинствата са различни. Трябва да се видят уязвимите зони и да се помогне на тях”, каза още той

„Не трябва да има масовост в мерките. Те не трябва да бъдат насочени към абсолютно всички български граждани, а към определени нива на бедност и домакинства, които са крайно нуждаещи се”. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”.

„На хора, които в момента могат да се справят с кризата, не бива да им се изливат пари, които така или иначе могат да отидат при други. Домакинствата са различни. Трябва да се видят уязвимите зони и да се помогне на тях”, каза още той.

Кабинетът удължи компенсациите за цените на тока

Според него достигането на инфлацията у нас на 14% наистина тревожно. „Абсолютно е възможно, даже е консервативно да се говори, че до края на годината тя ще бъде 20%. Това е сериозен механизъм за обедняване н хората. Това, което прави правителството, да изсипва помощи – енергийни или за горивата, на калпак, не е решението. Не можеш да субсидираш цени на продукти, трябва да подпомагаш нуждаещите се”, категоричен беше той.

Бившият зам.-министър на външните работи коментира и т.нар. „блок цени”. „Това са фиксирани цени за определено потребление на определени продукти. Някои държави го правят, но това е поставяне на похлупак на една тенджера под налягане, която така или иначе къкри и ще се взриви. Унгария прави такива опити. Това не е даже социализъм, това е комунизъм. Това са стъпки, които в управлението у нас са най-вече подтикнати от БСП”, заяви той.

Относно предложението на „Булгаргаз” за по-ниска цена на газа за юни, Керемедчиев смята, че то няма да бъде усетено от крайните потребители. „В практиката ни в крайна сметка няма за някаква стока намаляване на цените, независимо от това дали беше намалено ДДС-то на ресторантьорските услуги например. Когато има такова намаляване в цените печелят спекулантите, посредниците, понякога даже и държавата, защото продължава да държи високи сметки за крайните потребители. Задържането на цените все пак е успех”.

„Булгаргаз” предлага по-ниска цена на газа за юни

Той заяви още, че в енергетиката Европа „иска в следващите 10 месеца да навакса това, което е проспала 10 години”. „Ако погледнем енергийната карта – преди 12 години тя зависеше 27% от руски газ. Със започването на войната тя зависеше 42% от руски газ. С всички панически усилия в момента и със санкциите и алтернативите, които се намериха, отново слязохме на 27% зависимост от руски газ. Загубихме тези години, лежейки охолно и не очаквайки да се случи това, което се случи”, коментира Милен Керемедчиев.

Бившият зам.-министър на външните работи беше категоричен, че няма да има недостиг на електричество, парно и вода в нашите домакинства. „Заради войната в Украйна, колкото и да е близо до нас, ние няма да имаме затруднения на енергоизточници и хранителни продукти и стоки от първа необходимост, но ще бъдат на много по-висока цена. И тя ще расте в продължение на години”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.