Руските власти твърдят, че е бил свален самолет, който доставя оръжие от чужбина

Украйна обяви, че си е върнала част от Северодонецк. В града се водят боеве вече една седмица. А руските власти твърдят, че е бил свален самолет, който доставя оръжие от чужбина на украинците.

Губернаторът на Луганска област казва, че руснаците продължават да държат по-голямата част от Северодонецк. Но боевете продължават и украинците отбелязвали частични успехи.

„Само вчера защитниците взеха шестима пленници. На всички песимисти мога да кажа - рано е да отписвате Северодонецк. Градът се държи”, заяви Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област.

Трудно е да се прецени колко достоверни са данните на страните, които участват в сраженията. Чуждестранни наблюдатели казват, че позициите на украинците в Северодоцк са неудържими и градът ще бъде завзет от руснаците. Освен стратегическо, градът има и символно значение, защото е последното голямо място в Луганска област, където украинците имат позиции. А Русия обяви, че в последните 24 часа са свалили товарен самолет край Одеса, който доставял чуждестранно оръжие в Украйна.

„С високоточни ракети, изстреляни от самолет, беше ударен център за артилерийска подготовка на украинските въоръжени в област Суми. В този център имаше чуждестранни инструктори. Извършваше се подготовка на украинските части за употреба на 155-милиметрови оръдия М777”, заяви Игор Конашенков, говорител на министерство на отбраната на Русия.

И двете страни в конфликта ежедневно съобщават за свои успехи на бойното поле и не споменават нищо за жертви и понесени материални щети. Според оценки на западните разузнавания, боевете носят големи загуби и на окупаторите, и на защитниците. Инициативата продължава да е на страната на руската армия, но всяко придвижване напред идва с цената на сериозни усилия и тежки боеве.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.