„Няма съмнение обаче, че коалиционните партньори ще се скарат на тази тема", каза политологът

„Няма съмнение, че коалиционните партньори ще се скарат относно актуализацията на бюджета. Въпросът е, че това не е казус, който ще доведе до срив на управляващата коалиция. И не това е казусът, който ще събори кабинета. Всяка една коалиция през годините се е карала на тема „бюджет”, защото това е най-важната законодателна инициатива за всяко едно мнозинство”. Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS политологът и социолог Димитър Ганев.

Според него най-обтегнати са отношенията между „Има такъв народ” и „Продължаваме Промяната”.

„Има един ключов момент свързан с актуализацията – това, че Любомир Каримански е председател на Бюджетната комисия в момента. Става въпрос за предстоящ конфликт в коалицията – сблъсък между Каримански и Асен Василев”, допълни Ганев.

И заяви, че най-важното, което предстои да стане ясно, е дали управляващите ще съберат мнозинство за всеки един от параметрите на бюджета.

„Ако опозицията, в лицето на ГЕРБ и ДПС, види един такъв потенциален конфликт, ще направи всичко възможно да внесе допълнителен раздор в коалицията”, каза още политологът.

По думите му, ако не се приеме бюджета, това ще доведе до оставка на кабинета. Според него коалицията ще има противоположни гледни точки относно антикризисните мерки.

„От самото начало на кабинета, БСП подчертават, че са формацията, която гарантира така наречения социален вектор в управлението. „Демократична България стои най-близо до ПП. След това са БСП, а най-дистанцирани са ИТН”, каза още Димитър Ганев.

Нито една от формациите няма интерес от предсрочни избори, смята той. Последните месеци правителството губи доверието на обществото, обясни Ганев. По думите му това се дължи най-вече на повишаването на цените на основните стоки у нас.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.