Вижте какво показа проверка на NOVA

Миналата седмица властта обяви, че ще предвиди бонуси за кръводаряване. Причината - хроничният недостиг на хора, които даряват кръв. Днес обаче ще ви разкажем за един човек,който иска да дари, но от кръвният център го връщат.  

Сияна Цекова дарява кръв няколко пъти годишно. Миналата седмица обаче я върнали. Отишла 15 минути преди края на работното време на Центъра по трансфузионна хематология в София, но охраната я отпратила. 

„Реших да не се отказвам и постоях. Излезе охраната и ми обясни, че му е казано да затвори портите, тъй като явно наближаваше края на работното време. На входа има табела и пише, че центърът работи с кръводарители привечер”, обясни жената.  

Въпреки затворените врати, Сияна успява да влезе в центъра. Там обаче отново среща неразбиране.

 „Намерих няколко служители в самата зала по кръводаряване. Бяха учудени, че ме виждат. Спогледаха се”, допълни Сияна.

Управляващите предлагат да има финансови стимули за кръводарителите

Жената е отпратена с молба да дари кръв на следващия ден. Тя го прави, но този път във ВМА. Ние, от своя страна, решихме да проверим на място спазва ли центърът работното си време.

По време на проверката ни охраната се държа грубо с екипа ни.  Лекарите отказаха да ни дадат отговор дали работното време на центъра се спазва наистина.

АКЦИЯ ЗА СПАСЕНИЕ: Стотици дариха кръв за 17-годишно момиче

По съвет на персонала решаваме да потърсим и директора на заведението д-р Николай Николов. Малко по-късно получихме и писмена позиция, в която се казва следното:

„Поднасям извиненията си за изпитаното от дарителя разочарование и обръщам внимание, че всяка от дейностите при обслужване на кръводарител – регистрация, попълване на документите, съставящи досието на дарената единица кръв, лабораторното и медицинско освидетелстване на кръводарителя, самото даряване на кръв и последяващото медицинско наблюдение, изискват технологично време. Понякога, при по-голям брой на кандидат-кръводарителите, това налага известно забавяне”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.