През месец май се отчита 9.4% увеличение в цената на хляба

Годишната инфлация за месец май тази година спрямо май миналата е 15.6%, показват данните на националната статистика.

Индексът на потребителските цени за май спрямо месец по-рано – април, е 101.2%, тоест месечната инфлация е 1.2%. Инфлацията от началото на годината – май 2022 г. спрямо декември 2021 г., е 9.1%.

Икономист: Разходите в бюджета се увеличават с 18% след актуализацията

Средногодишната инфлация за периода юни 2021 - май 2022 г. спрямо периода юни 2020 - май 2021 г. е 8.1%.

За един месец най-много са поскъпнали транспортните услуги, разходите за ток, вода и парно, както и храните – от 1.5% до 3.2% само за месец. Единственото намаление се отчита при цената за развлечение и култура.

Според данните на НСИ през месец май се отчита 9.4% увеличение в цената на хляба. Значително е поскъпването при млечните изделия – сирене, кашкавал. Захарта също поскъпва – с 5.7%.

Делян Добрев: Искаме кабинетът да падне, но не знаем колко депутати ще си купят управляващите

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: въглища - с 3.3%, дърва за отопление - с 3.7%, пелети - с 1.4%, дизелово гориво - с 5.1%, автомобилен бензин А95Н - с 4.7%, автомобилен бензин А100Н - с 4.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.3%, метан за ЛТС - с 11.2% и други.

Лекар: Заплатите в НЗОК трябва да се увеличат с 30-40%

Индексът на цените за малката кошница за май спрямо месец по-рано е 101.4%, а от началото на годината е 110.6%.

През май 2022 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - увеличение с 1.9%; нехранителни стоки - увеличение с 1.3%; услуги - увеличение с 0.1%.

Какво се крие зад всички тези числа? 15.6% ли е реалната инфлация и какви са прогнозите на икономистите за следващите месеци? – Отговори потърси Запрян Запрянов.  

Стоян Колев е глава на тричленно семейство. Семейният бюджет разпределя в три пера - за храна, сметки и горива. И той, и съпругата му работят. Заплатите им не успяват да смогнат на темпа на инфлация. Пресмятат колко пари им трябват само за прехрана.

„Може би 2000 лева. За детето също всичко е поскъпнало – пюрета, памперси,  млека”, споделя мъжът.

Търговците забелязват, че хората купуват все по-малко неща.

„При сиренето вместо да вземе цяла бучка дадено семейство, ще вземе половин, колкото да има нещо на масата“, обяснява Анелия, която е касиер в хранителен магазин.

Освен храните, най-много през последната година са поскъпнали горивата. Точно три месеца след началото на войната, цените на колонката преминаха 3 лева за литър. А заради тенденциите на световните пазари се задавало ново шоково поскъпване.

„Началото на другата седмица ще виждаме цени навсякъде над 3, 50 лв., дори могат да стигнат до 3, 70лв.”, обясни Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

Според икономисти ръстът на инфлацията за май у нас е без аналог в новия век.

„Нашата инфлация е рекордна за последните 24 години. 1998 година е последният път, когато сме имали по-високо отчитане“, обясни икономистът Стоян Панчев.

По думите му ударът по джоба по хората е по-голям от фиксираните 15.6% инфлационен ръст.

„Има значителна скрита инфлация. Каква е точно, е трудно да се изчисли“, казва Панчев.

И добави, че високите цени на стоки и услуги са само едно от измеренията на войната, наред с продоволствената криза.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.