Имаме договорка с Италия да поеме ролята на рамкова държава, посочи той

"Очаква се това лято към международния батальон в България да се присъединят военни от допълнителни съюзнически държави", съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков след края на двудневното заседание на своите колеги от НАТО в Брюксел пред български журналисти.

По неговите думи може да се очаква към военните от САЩ и Великобритания да се включат сили от Гърция и от други страни от региона. В отговор на въпрос министърът уточни, че най-вероятно числеността на многонационалната бойна група ще бъде над 1000 души. Важното е, че нашите Въоръжени  сили ще работят със свои съюзници, с нови модерни способности, ще видят как те работят и това е важно за нас, защото предстоят проекти за модернизация, каза Заков.

Заков на срещата на министрите на отбраната от НАТО: Ангажиментът за подпомагане на Украйна следва да продължи

"България от няколко месеца изгражда на своя територия бойна група. Имаме договорка с Италия да поеме ролята на рамкова държава", посочи той.

Заков отбеляза, че заседанието, в което участва, е последното на равнище министри преди срещата на върха в Мадрид. Очакванията са срещата в Мадрид да бъде доста сериозно събитие в историята на НАТО, тъй като ще бъдат взети много важни решения, включително по възпиране и отбрана. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА