Според нея условията към македонците ще бъдат записани в условията за откриване на глава "Общи въпроси"

"С натоварването на Външната комисия с обсъждане на промени в националната позиция се търси по-бърз път за информиране на обществото и вземане на решения. Ще има блиц обществен дебат, който да обсъжда условията около вдигането на ветото. По-добро предложение от френското няма да получим. България вероятно е успяла да убеди Франция да се включи като гарант при двустранните въпроси с РСМ. Условията към тях ще бъдат записани в условията за откриване на глава "Общи въпроси". Това заяви за "Денят на живо" бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Според нея България си запазва правото да наложи вето, ако се нарушат договореностите. "Ние сме в условия на психологическа война. Всяко ключово решение ще среща съпротива. Влизаме в много турболентно време. Светът е много различен. Допускам, че Минчев има политическо бъдеще, никой не оспори неговата компетентност", посочи тя. 

По думите й в толкова разделена държава нищо смислено не може да се случи. "Свалянето на председателя на НС е знак, че правителството вече няма мнозинство. С този акт започва обратното броене до предсрочни избори. Дните му са преброени.  Виждаме ефекта на доминото. Може да очакваме аналогично гласуване и за вота на доверие. Има сериозен разлом в българското общество, ако НС представлява извадка от него", сподели Гергана Паси. 

Тя не е убедена, че Украйна ще получи статут на страна-кандидат член на ЕС. "Проблематично е, че Западните Балкани все още не са интегрирани в европейското семейство", смята дипломатът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.