Това е шестият народен представител, който напуска групата на ИТН

Депутатът Кирил Симеонов се отцепи от „Има такъв народ". Той е подал заявление за това в деловодството на парламента. Симеонов е шестият народен представител, който напуска групата на ИТН. 

Депутати стигнаха до саморазправа в НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тъй като съм на трибуната искам да кажа нещо от сърцето си, без да съм подготвял никакви речи. В политиката съм влязъл на абсолютно меритократичен принцип, без да имам родители партийци, без някой да ме подкрепя, без бизнесмени зад мен, без нищо. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме пита за какво съм там и за какво се боря. Казах му, че съм там, за да се борим срещу системата и статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо”, заяви той от парламентарната трибуна.

Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от депутатите от останалите партии в управляващата коалиция, които се изправиха на крака.

Радостин Василев: ИТН никога повече няма да е част от НС. Тя е деструктивна

„Хората, които ме познават във Варна знаят, че аз от години наред открито съм опонирал на управлението на ГЕРБ, особено във Варна. Аз съм създател на платформата „Спаси Варна”, която няма общо със „Спаси София”. В крайна сметка аз съм длъжен да изляза и да го заявя - аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС и когато се прибера вкъщи, искам да гледам децата си в очите”, каза още той.

„Това е много силна и емоционална проява на духа на парламентаризма и г-н Симеонов има и моите адмирации за куража да излезе и да каже тези неща”, заяви временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов от ПП.

По-късно Симеонов направи коментар и в кулоарите на парламента. „Вчера беше последната капка, има натрупване. В крайна сметка аз съм лоялен човек. Поел съм отговорност пред много хора и не е толкова лесно да се вземе такова решение, повярвайте ми”, коментира той.

Тошко Йорданов пък заяви, че Кирил Симеонов остава приятел на партията. „Нашата група си остава стабилна, а Кирил Симеонов си остава наш приятел", каза той.

Според Йорданов отцепилият се депутат има право да постъпи, както намери за редно. „Мнението ни, че това правителство, за съжаление, се държи като ГЕРБ, че дори и по-лошо, остава същото”, каза още председателят на ПГ на ИТН.

Така напусналите Слави Трифонов депутати стават шестима. Това повдигна отново въпроса ще бъде ли успешен вотът на недоверие срещу кабинета Петков, или не. Опозицията иска дебатите да бъдат възможно най-скоро. Но временният председател реши вотът да се гледа не в неделя, а във вторник.

“Действително политическите страсти са нажежени, отекват шумно и в обществото, и не искам да нагнетявам напрежение. Искам ситуацията да се успокои”, обоснова решението си Мирослав Иванов. 

 

 

От опозицията са категорични, че кабинетът върви към своя край.

“Работата на опозицията е да опозиция. Какво очаквате да прави - да вее с палмови листа на Киро и Кокорчо ли? Внасяме вот на недоверие”, каза депутатът от ГЕРБ Любен Дилов. 

“Възможно най-скорошно гласуване на уволнението на престъпния мафиотски режим, след това нови избори”, поиска лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. 

Освен гласуването на вота на недоверие, през следващите седмици се очаква депутатите да имат още един избор. За това кой ще седне на най-високия стол в държавата след Никола Минчев.

“Не, няма да бъда аз на този етап, до момента, в който не се успокои обстановката, не се седне, не се разговаря с всички групи и не се намери обединяващата фигура”, категорично заяви Ива Митева от ИТН.

За сега от “Продължаваме Промяната”  не казват дали ще издигнат свой кандидат за председателския пост.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.