Част от приходите от „София Прайд” ще бъдат дарени за „Киев Прайд”

Прайд и контрапрайд в София. 15-ото издание на „София Прайд” започна в столицата. Инициативата е в подкрепа на членовете на ЛГБТИ общността. Шествието започна в 19:30 часа от Паметника на Съветската армия и затовори "Орлов мост". Организаторите увериха, че няма да пречат на столичния трафик. Събитията по случай „София Прайд” започнаха още в ранния следобед. Парадът тази година се провежда под мотото „Горди да бъдем”.

„Смятам, че няма разлика и любовта трябва да е равна за всички”, смята Елизабет, която се включи в шествието. „Дойдох да подкрепя каузата - всеки да бъде такъв, какъвто поиска. Всеки да има право да бъде себе си и да не се срамува и да се притеснява от това”, каза Диона, също участничка в „София Прайд”. „Всеки тук е готин човек, с когото можеш да си говориш. ЛГБТ обществото не е нещо страшно, което трябва да е табу”, категоричен е Филип.

Цената да бъдеш себе си: Толерантни ли сме към различните

В столицата беше организиран и безплатен концерт, а в „София Прайд” се включиха и много чужденци. Освен в подкрепа на човешките права, тази година Прайдът отправя поглед и към войната в Украйна. Част от приходите му ще бъдат дарени на „Киев Прайд”.

Руският патриарх коментира войната в Украйна, замеси гей парадите

В София бяха организирани и няколко контрашествия. Участниците в тях се обявиха в подкрепа на традиционните семейни ценности. „Благодарение на традиционния морал, на начина, по който е зададено да бъде семейството, именно между мъж и жена, с християнски брак, сигурно е, че така са оцелели нашите различни общества от хиляди години насам”, твърди Драгомир Младенов, който взе участие в едно от контрашествията.  Според Юлиана Великова в днешно време е станало много модерно да сме толерантни към хората с различна сексуална ориентация, към агресивните, към перверзните. „Трябва на техните права да им даваме преднина, да диктуват те тона на нашето време. Това е недопустимо”, категорична е тя. Преди шествието да тръгне по бул. „Витоша”, организаторите символично освободиха ято бели гълъби, като символ на традиционното семейство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.