Тази година в Иран се случиха няколко подобни катастрофи

Ирански изтребител се разби близо до град Исфахан в централната част на страната след повреда в двигателя, но двамата пилоти са оцелели, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от иранските медии.

Пилотите са били откарани в местна болница, съобщи официалната иранска информационна агенция ИРНА. Тя добави, че до катастрофата е довела техническа неизправност в двигателя на изтребителя "Ф-14 Томкет". На видеоклип, публикуван от агенцията, се вижда как гъст дим се издига над отломките на самолета в пустинен район.

Иранските ВВС притежават различни типове самолети, закупени преди ислямската революция през 1979 година и изтребителите "Ф-14 Томкет" са произведени в САЩ. Иран също така притежава произведени в Русия самолети "МиГ" и "Су". Продължаващите от десетилетия западни санкции затрудняват осигуряването на резервни части и поддръжката на застаряващите самолети.

Тази година в Иран се случиха няколко подобни катастрофи. През май изтребител се разби в пустинята в централната част на Иран, при което загинаха двамата пилоти. През февруари изтребител се разби в стадион в град Табриз в северозападната част на страната и тогава освен двамата пилоти загина и цивилен. 

Пътнически самолет се разби в Китай (ВИДЕО)

Военен самолет се разби по време на учение на НАТО, издирват четиричленния екипаж

Самолет се разби над платото Наска в Перу, има загинали (СНИМКИ)

Четирима загинали при авиокатастрофа в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА