Според Щерю Ножаров ако дефицитът е подценен, означава увеличаване на данъчната тежест, както и ускоряване на инфлацията

"Аргументи за вот на недоверие има колкото искаш. Проинфлационните мерки, които са назаем. Както и да гледам пари в бюджета за мерките няма. От Европа парите са заемообразни, с тях трябва да се правят проекти. От 1 юли няма предвидени пари за социалните мерки". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Мика Зайкова.

По думите й предвиденият ръст на инвестиции е висок, но такива реално няма. "Капиталовите разходи, предвидени в бюджета са касичка, за да се изпълняват различните мерки. Това, че нямат 3-годишна бюджетна прогноза, как да знаем какво мислят да правят. Това правителство не може да управлява кризи. Къде е този 1,2 млрд. лева, който беше заделен, за да купим зърно, пшеница, царевица и слънчоглед, а не го направихме", смята тя.

Мика Зайкова: Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени

Според икономическия съветник към БСК Щерьо Ножаров липсата на реформи и ясна икономическа политика са сред мотивите за вот на недоверие. "Цената на мерките е висока, а в актуализацията има много притеснителни неща - дефицитът е изчислен подвеждащо - не е 4,1%, а 6,6%. Първо трябва да добавим парите от миналата година - 2,9 млрд. Бизнесът иска пари за енергийна подкрепа, които не са отразени в бюджета. А те са за над 1 млрд. лева. Държавните предприятия се използват като касички. Цялата сума е над 10 млрд. лева", поясни той.

Ножаров сподели, че в брутните частни вътрешни инвестиции има забавяне поне с 5,2% за първото тримесечие. "Не можем да говорим за подобряване на обстановката. Ако дефицитът е подценен, означава увеличаване на данъчната тежест, както и ускоряване на инфлацията. Сред хубавите неща са мерките за управление на дълга", отбеляза икономистът. И добави, че икономиката ни се поддържа на изкуствено дишане от европомощи.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.