Политическото напрежение достигна върхова точка

В деня на дебатите по вота на недоверие политическото напрежение достигна върхова точка, управляващи и опозиция влязоха в схватка за пари, принципи и бъдещето на България.

Всичко това на фона на протести за и против правителството. Основната задача на полицията беше да не допусне смесването им, за да се избегне физически сблъсък.

Дебатът за вота недоверие започна с призив. „Нека днес аргументите да победят политиканстването”, призова Мирослав Иванов, временен председател на парламента.

Само 6 месеца след клетвата на кабинета, ГЕРБ изложи мотивите си защо правителството трябва да падне. 

„Заслужавате вот на недоверие за цялостната политика. Ние решихме да акцентираме върху най-големия му провал”, заяви Кирил Ананиев.

Вотът идва веднага след изтеглянето на „Има такъв народ” и разпада на четворната коалиция.

„Илюзия за промяна, която носи разочарования. Отсреща крещят, че сме част от мафията, но от вчера и президентът е част от мафията и изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

ДЕНЯТ НА ДЕБАТА: Остри изказвания в зала и кулоарите на НС (ОБЗОР)

Кирил Петков излезе на трибуната, за да защити кабинета си. И видя скрити мотиви в поискания от ГЕРБ вот.

„Това правителство няма да позволи да се краде от българския данъкоплатец. Тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие", каза Кирил Петков.

Опозицията вече спечели една голяма битка, като отстрани Николав Минчев от председателския пост.

„Ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителният”, заяви Никола Минчев.

Петков: Ако вотът мине, взимаме мандата и ще убеждаваме колебаещи се депутати

Напрежението в залата постепенно взе връх. В престрелка с ГЕРБ, Асен Василев използва нецензурен израз, за да обясни какво прави опозицията в лицето на ГЕРБ.

„От вас чувам популистки лозунги и икономическа философия: „Да го ду**т бедните”, заяви Асен Василев.

„Да стане министър на финансите и да говори такива неща, е меко казано цинизъм”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Стигна се и до силен сблъсък Тошко Йорданов и ГЕРБ срещу Кирил Петков.

Демонстрация в подкрепа на кабинета “Петков”

„Ние оттеглихме нашето доверие преди ГЕРБ да внесат вота на недоверие. Нашето оттегляне е заради лоша финансова политика и спора за Северна Македония”, заяви Тошко Йорданов.

„Това за Северна Македония го чухме 1800 пъти. Правят го като дъвка, защото поискаха 40% от парите за пътища да са в тъмна стая в МРРБ. Е, не ви се получи”, каза Петков. "Истинската причина за този вот на недоверие са 4 човека, които не са тук", заяви премиерът, като назова имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски, посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Тошко Йорданов отговори, че това е лъжа.

Гласуват вота на недоверие в 19.10 ч. в сряда

„Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и това накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в тази зала”, каза Кирил Петков.

В скандала се включи и министърът в оставка Гроздан Караджов като попита дали коалицията се страхува от служебен кабинет.

По време на целия дебат управляващите призоваваха депутатите да гласуват по съвест. А премиерът се обърна към всички. И припомни клетвата на депутатите.

„В думите няма Трифонов, Борисов, Ахмед Доган. Заклевам се на народа нека ни води в утрешния ден”, призова Петков.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.