Българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста и обяви на днешния Съвет "Общи въпроси" на ЕС, че българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза.

"Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни  гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви зам.-министър Георгиев. 

ЕК и Франция не изключват напредък по въпроса за РСМ в следващите дни

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон изрази надежда, че през следващите дни може да се постигне решение по двустранния спор между България и Северна Македония, но допълни, че политическата обстановка в страната ни е трудна през последните дни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също не изключи възможността да се намери изход  пред следващите дни. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР