Не само войната стои между Киев и членството

Европейският съюз нарече вчерашното решение за Украйна и Молдова историческо. Киев го определи като победа. Но наред с празничния тон, идват и редица уговорки. Руската инвазия в Украйна не е единствената пречка пред реалното членство на страната. Лидерите на 27-те ясно подчертаха това на срещата в Брюксел, а ръководителите на европейските институции бяха видимо доволни. „Това е определящ момент и хубав ден за Европа. Нека подчертая - дълбоко съм убедена, че решението ще направи всички нас по-силни. Прави Украйна, Молдова и Грузия по-силни пред лицето на руската агресия. Прави по-силен и Европейския съюз”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Видимо доволни бяха и в Киев. ”Получихме кандидатурата. Това е победа. Чакахме за нея 120 дни и 30 години преди това”, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Зеленски: Даването на Украйна на статут на кандидат-членка за ЕС е началото на нова история за Европа

Но извън приповдигнатия тон, има и редица пречки. Реално Украйна едва ли ще влезе скоро в Европейския съюз. Най-очевидният проблем е руската инвазия, срещу която страната отчаяно се отбранява. Но войната не е единственият проблем. Дори преди Русия да нападне Украйна, страната беше на водещи позиции в редица негативни класации - корупция, неработещи институции и бедност.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте подчерта, че ЕС има система за присъединяване. „Тя е решаваща и емоциите нямат място там. Чисто политически процес е. И трябва да подчертая, че Европейската комисия излезе с крайно честна и балансирана оценка за Украйна. Много трябва да бъде направено”, допълни той.

Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

В препоръките на Европейската комисия към Украйна има конкретно посочени 7 проблема. Сред тях са реална реформа на съдебната система, правна рамка и реални действия за борба с прането на пари. Комисията иска още Украйна да покаже как ще се пребори с огромната политическа и икономическа власт, която имат олигарсите.

„Знаем какъв сигнал изпращаме на Украйна. Символиката е силна. Но трябва да е ясно - пред Украйна има дълъг път. Трябва да се правят големи реформи и ще отнеме много време”, каза белгийският министър-председател Александер де Кро.

Пред Киев няма краен срок или обещания за дата за присъединяване. Опитът сочи, че има крайно различни случаи. Някои държави изпълняват изискванията ефективно и се присъединяват бързо. Други, като Турция, днес са много по-далеч от влизане в Евросъюза, отколкото преди десетилетия, когато започнаха опитите за присъединяване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.