Той се нарежда сред най-известните произведения в историята на изкуството

Бронзово копие на "Мислителят" на Огюст Роден - знакова творба на известния френски скулптор, ще бъде предложен на търг на "Кристис" в Париж.  

Около 40 копия на произведението  - мъж, седнал в замислена поза, са направени, докато  художникът е още жив, и след това в отделни периоди след смъртта му през 1917 г.

„Този ​​шедьовър на Роден е много важен, защото чрез него можем да усетим  модерния поглед на автора върху човешкото тяло –мускулеста фигура, от една страна, а от друга  - образ, който поставя всичко под съмнение. Очакваме да достигне цена между 9 и 14 милиона евро. Това е много висока оценка, но разбира се тя се обяснява с рядкостта на това произведение. Бронзовата отливка е с размери около 70 сантиметра, колкото е и оригиналът", заяви специалистът по модерно изкуство Леа Блох.

Замислена от Роден около 1880 г. като неразделна част от композицията "Портите на Ада" по мотиви от "Божествена комедия" на Данте, "Мислителят" става самостоятелна творба през 1904 г., когато е изложена за първи път в Парижкия салон.

Подобно на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и "Викът" на Едвард Мунк, "Мислителят" на Роден се нарежда сред най-известните произведения в историята на изкуството. Негови копия са изложени на различни места по света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.