По думите му военните разходи в световен мащаб доближават два трилиона

"Още от 2014 г. се намираме в условията на "студен мир" - по отношение на използваните понятия и с отбранителната политика. Нашият живот вече е променен и без "спусната желязна завеса".  Това заяви за "Денят на живо" бившият военен министър Ангел Найденов.

Според него е красноречиво, че НАТО е определил като заплаха Русия. "Да не използваме понятието "враг" по отношение на Русия. В резултат на взетите решения в Мадрид, ще има промени и в решенията в България, вземани на политическо и военнотехническо ниво. Например по отношение на частите от Алианса в осемте държави по Източния фланг, разполагане на военна и бойна техника, както и определяне на държави и на военни части от тях, които ще бъдат ангажирани със сигурността и стабилността на конкретните държави", смята той. 

По думите му военните разходи в световен мащаб доближават два трилиона. "Това прави по 270 долара на всеки човек на планетата. 56% са разходи на НАТО.  Имаме цел за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2023 г., съгласно решението на КСНС. В момента се движим около 1,7%. Увеличаването на средства за отбрана и сигурност са пренасочени от други сфери, където биха могли да бъдат използвани. Привърженик съм на развитието на модерни отбранителни способности, в това число закупуване на ново въоръжение и техника. Не съм привърженик нито на безкритичното одобрение, нито на крайното отрицание по отношение на изгонените руски дипломати", подчерта Найденов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.