До момента се отчита около 110% ръст на пътуванията в чужбина спрямо същите месеци миналата година

Най-рано от следващата седмица държавните работниците ще имат възможност да използват ваучерите за храна за почивка. Това обясни доц. Румен Драганов, директор на Института за оценка и анализи в туризма в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

“За първи път тези ваучери ще служат и за почивка. Хотелиерите, които искат да ги приемат, трябва да се обърнат към фирмите, които се занимават с дистрибуция на ваучери”, обясни Драганов и допълни, че системата “трябва  да се задейства незабавно”.

Стотици отменени и закъснели полети в началото на активния летен сезон

По думите на доц. Драганов възможността българите да ходят на почивка с ваучери би могла да донесе около 300 млн. лева на българския туризъм.

Венеция обяви, че ще събира входна такса от туристите

Драганов определи летния сезон като по-силен, спрямо 2020г. и 2021г. “На юг и на север е пълно и с българи, и с чужденци. Очавакме през цялата година да се реализират около 28 млн. пътувания, от които близо 7 млн. ще бъдат в чужбина”, поясни експертът и добави, че до момента се отчита около 110% ръст на пътуванията в чужбина спрямо същите месеци миналата година. 

Числата обаче са под нивата на 2019г. “Най-вероятно ще завършим годината с около 14% по-малко от това, което е било през 2019 г.”, каза Драганов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.