Тошко Йорданов получи наказание за обидни думи

Скандал и процедурни хватки в залата на Народното събрание, но не по същество, а по дневния ред. Стигна се до обиди и наказание.

Основният спор отново се завъртя около идеята за връщане на хартиените бюлетини за изборите. Предложението за промени в Изборния кодекс влезе в програмата на Народното събрание по предложение на ГЕРБ и БСП. До гласуване  обаче не се стигна поради липса на време, а  предложението за удължаване на заседанието не беше прието, което доведе до сериозен спор между депутатите „за” и „против” връщането на гласуването на хартия. Преди това сериозен скандал предизвика и Планът за възстановяване, стигна се до остри реплики и наказани.

Спорът в пленарната зала започна още преди приемането на седмичната програма за работа с отхвърлянето на предложението на „Има такъв народ“ за включване на  Закона за личната помощ.

„Всичко това, което искате, струва пари”, заяви Георги Свиленски.

„Удържайте депутатите на БСП, които на всичкото отгоре се тръшкаха за майките с децата с увреждания в парламента, когато ГЕРБ управляваха”, коментира Тошко Йорданов.

„След като г-н Йорданов като председател на тяхната парламентарна група е проводника на решението на техния лидер, като проводник какъв е - дясна ръка, лява ръка или кой точно орган от тялото?”, коментира Иван Ченчев.

„Свиленски, вашият председател на групата, кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?”, запита Тошко Йорданов.

Продължава търсенето на гласове за кабинета „Василев"

Последва и разговор от място. Заради напрежението беше дадена почивка, а след това депутатът от ИТН Тошко Йорданов получи наказание „порицание”.

Тонът се изостри и между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” заради парите по Плана за възстановяване.

„Нека гражданинът Борисов да се яви в НС заедно с бившия си вицепремиер Томислав Дончев и да се извинят за разпространените лъжи”, заяви Андрей Гюров.

„Гражданинът Дончев е тук. В  момента България е договорила по Националния план и по оперативните програми нула”, каза Дончев.

Критики последваха и от ДПС. „Защо от Министерството на финансите и от правителството като цяло нямаше никаква информация в каква посока върви това преизчисление за България?”, запита Джевдет Чакъров.

Петков: Завършихме законодателната програма на коалицията

На финала на работното време отново се завихри спор около връщането на хартиените бюлетини. До разглеждане на промените предложени от ГЕРБ и БСП така и не се стигна.

„Ако днес някой наблюдава днешното заседание, той ще разбере, че ние тук никаква работа не сме свършили от 9 часа сутринта. Аз, от името на парламентарната група твърдя, че нямаме доверие на машинното гласуване и няма да спрем да го повтаряме”, каза Тома Биков

„Самия факт, че ви е толкова важно и създавате атмосферата в този парламент само с този въпрос е достатъчно показателен за нечистите ви намерения”, каза Крум Зарков.

Утре работният ден на депутатите започва с изслушване на  премиера в оставка Кирил Петков и енергийния министър за газовите доставки. Искането е на ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.