Повече от час депутатите спориха дали изслушването да бъде при закрити врата

Цената на природния газ доведе до скандал в залата на Народното събрание. „Булгаргаз” поискаха поскъпване с 32% процента за юли. Депутатите повикаха на изслушване по темата премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов.

Предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на газа с 32% процента  или малко над 186 лв. за мегаватчас вече е внесено за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният министър в оставка Александър Николов потвърди, че най-вероятно ще се стигне до увеличението предвид пазара на природен газ в Европа. Но и  беше категоричен, че хората трябва да са спокойни, тъй като се изготвя план с възможност за различни подходи. Именно на тази тема беше изслушването в зала, което се наложи да бъде  закрито заради засекретена информация. А спорът започна още преди началото заради самата процедура по закриване.

В началото на заседанието Иванов съобщи, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на парламента са постъпили доклади по темата. Съгласно правилника на Народното събрание, в тези случаи заседанието се закрива, без това да се обсъжда и гласува.

Изслушването обаче беше предшествано от спорове между управляващи и опозиция.

От ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” настояха информацията за доставката и цената на газа да бъде съобщена публично от управляващите в оставка. Стигна се и до словесни нападки. От ГЕРБ излязоха от зала и заявиха, че повече няма да влязат до гласуването на нов кабинет, ако се стигне до такова.

„Аз не искам да ми се предоставя секретна информация, а да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли. Не искаме да разберем нищо секретно и не виждам причина да закривате заседанието”, заяви Делян Добрев.

„Продължаваме Промяната” с последен опит да намерят нужния брой депутати

От „Има такъв народ” и „Възраждане” също заподозряха опит да се скрие информация от обществото. И припознаха ситуацията с изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска, заради което беше отстранен председателя Никола Минчев.

„И в двата варианта го правите, защото в единия случай ви беше страх, че директно изчетени документите в зала ще стане брутално ясно какви ги е вършил бившият премиер Кирил Петков. Защото той беше човекът, който в САЩ на някаква среща с Камала Харис, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка е договорил нов газ”, каза Тошко Йорданов.

„Ако някой иска да скрие това, което вчера се каза, че има поскъпване на цената на газа или по-скоро ще се иска такова с 32 процента и ако някой иска да скрие подробностите за икономическата катастрофа, към която се насочва нашата страна, то това е опит да се скрие нещо изключително важно от очите на българското общество”, коментира Костадин Костадинов.

Атанасова: Няма повод да правим кворум на това агонизиращо Народно събрание

От „Продължаваме Промяната” пък заявиха, че от секретните документи ще излезе информация, свързана с бившите управляващи.

„Газът не е спрял, има много действия, които са породили тези следствия и тази криза. Ние естествено трябва да се запознаем с всички документи, класифицирани или не, които са довели нещата до това състояние, на което сега ние трябва да търсим отговори на вашите проблеми”, посочи Андрей Гюров.

„Призовавам ви да спрете този маскарад. Няма нищо секретно. 7 години съм била в Министерство на енергетиката. Имала съм честта да бъда министър на енергетиката и ви казвам, че няма нищо секретно в тази информация”, заяви Теменужка Петкова.

А от ДПС се обърнаха директно със забележка към председателстващия и поискаха гласуване дали заседанието да бъде закрито.

„Искате сигурно народните представители да гласуват по съвестта на министър-председателя”, заяви Рамадан Аталай.

„Няма да има гласуване. По силата на правилника ще бъде закрито”, каза Мирослав Иванов.

„По силата на правилника г-н Минчев си отиде. Г-н премиер, ако има нещо тайно - не го казвайте. Ние ще разберем”, отговори Аталай.

„Г-н Минчев си тръгна, защото залата реши, не по силата на правилника”, отбеляза Иванов.

Думата не взеха единствено от „Демократична България”.

След един час дебат изслушването беше закрито без гласуване.  А ГЕРБ напуснаха залата и заявиха, че няма да се върнат до евентуалното гласуване на нов кабинет.

„Когато говорим за отговорно отношение, за цени и договори и доставчици и когато искате да разбере всичко, което е толкова важно за България и успехите, които постигна това правителство, утре ще открием гръцката връзка и да не се интересувате да бъдете в зала, това е невероятно лицемерие”, заяви Кирил Петков.

И въпреки че само депутатите чуха информацията за доставките на газ, едно стана ясно, поскъпване се очаква.

„Ако направите детайлен преглед на това, което се случи през последния месец на пазара на природен газ в Европа, може да си отговорите защо е поскъпването с 32 процента за съжаление”, заяви Александър Николов.

Според него хората трябва да са спокойни.

„В крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, има достатъчно конвенционални решения. Производството на електроенергия в България не зависи от природен газ до голяма степен е също добра новина”, каза Николов.

Сега решението за цената е в ръцете на КЕВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА