Според доцент Милен Любенов вървим към предсрочни избори

За момента ПП и номинираният за премиер Асен Василев е, че все още не са намерили подкрепа от 121 народни представители. Не се изключва възможността в петък мандатът да бъде върнат.  Това заяви в „Денят на живо” по NOVA News политологът доцент Милен Любенов.

„Като че ли ПП са взели решение да отидат на предсрочни избори. Това- от чисто партийна гледна точка може би ще им донесе предимство. Последните данни показват, че се намират в доста добра ситуация. Намират се в електорален възход и може би смятат, че избори  в края на септември или в края на октомври – отново ще бъдат спечелени от тях”, посочи той.

На въпрос каква е мотивацията на президента Радев в конкретната ситуация политологът беше категоричен, че държавният глава прави всичко възможно да няма правителство в рамките на този парламент. „Защото той вече обяви, че няма да бави процедурата и връчването на мандатите. Вероятно иска да управлява чрез служебния си кабинет, не видяхме нито един сигнал – и по време на консултациите с президента, по който той да се опита да стимулира диалога между политическите партии. Той не се срещна и не проведе разговори с две от политическите партии – ПП и БСП”.

Според него  Радев е подходил към консултациите чисто формално. „Според мен той иска да управлява чрез служебно правителство, каква е причината – не знам. Може би иска да бъдат подновени преговорите с „Газпром” – нещо, за което настоява и бизнеса”.

По думите на Любенов не се изключва и възможността да се намери мнозинство. „ПП обаче твърдо заявиха, че няма да внесат състав на кабинета, ако нямат 121 гласа. Това означава, че няма да има игра с кворума, защото правителство може да бъде избрано с повече от половината от присъстващите депутати. Изглежда, че те няма да разчитат на подобен ход и ще се надяват да намерят още 6 депутати, вероятно от ИТН – които да ги подкрепят”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.