Той акцентира върху важността на разширяването на възобновяемите енергийни източници

Германският канцлер Олаф Шолц прогнозира много дълга ценова криза и дефицит в енергийния сектор, в замяна на това обаче Европа ще започне да се освобождава с рекордна скорост от енергийната зависимост от един доставчик. Това каза канцлерът в съботния подкаст Kanzler kompakt.

„Днес сме загрижени за сигурността на нашите енергийни доставки. Това ще продължи няколко седмици, месеци и години“, отбелязва политикът.

Германското правителство е взело много решения, които трябва да помогнат на държавата да се подготви за енергиен недостиг, по-специално на газ: изграждат се тръбопроводи, терминали за втечнен газ; резервоарите се пълнят; осигурява се използването на въглищни електроцентрали за пестене на синьо гориво и др. Но в дългосрочен план се говори за „независимост от вноса на изкопаеми горива“, каза канцлерът.

Шолц: Нужен е план „Маршал“ за възстановяването на Украйна

Той акцентира върху важността на разширяването на възобновяемите енергийни източници. За тази цел миналата седмица бяха приети няколко закона. „Това е темп, който не е виждан досега в Германия, и е много необходим. И с тази скорост ще можем да се превърнем в неутрална по отношение на климата, икономически силна, индустриализирана страна“, обеща Шолц.

Той изброи и мерките на държавата в подкрепа на бизнеса и гражданите - пакет от помощи на стойност 30 млрд. евро.

Германия не подкрепи идеята за петролно и газово ембарго върху Русия. Преди началото на войната в Украйна страната беше зависима на 55% от руските енергийни доставки. Междувременно Русия, продължавайки политиката на енергийно изнудване, сама намали доставките на газ за Германия по газопровода "Северен поток 1" до 40% от капацитета, посочвайки като причина технически проблеми, припомня АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС