Той коментира възможни дати за избори

Кабинет извън досегашната четворната коалиция е невъзможен в рамките на това НС. Това каза политологът Димитър Ганев в ефира „Денят на живо” по NOVA News. Според него няма как да има колаборация с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане".

„Тезата, че на всяка цена трябва да се направи правителство, е на ДБ. От „Продължаваме Промяната”, например, не смятат така. Това се явява основна спирачка за реализирането на трети мандат. Ние не знаем дали той би попаднал в ДБ. Има определена логика да го получат поради факта, че единствена дава заявка да го реализира. ДБ и БСП казват, че искат нов кабинет в рамките на това НС, защото нямат интерес от избори. ПП казаха съвсем ясно, че няма да водят разговори със Слави Трифонов. След като от „Продължаваме Промяната” са твърди в позицията си, то тогава математиката не излиза. Ако ПП кажат, че са готови да комуникират за нов кабинет с г-н Трифонов и ако той е съгласен, тогава се появяват определени шансове”, поясни Ганев. И даде предполагаеми дати за евентуални избори – 25 септември или 2 октомври.

„Дори да съберат 121 депутати, е невъзможно страната ни да се управлява от тях. Това ще бъде агония, мъка. Има качествена разлика между БСП и ДБ от една страна и ПП от друга. По-вероятно е първите две партии да се озоват в по-трудна политическа позиция при нови избори и ново НС. При „Продължаваме Промяната” това не стои по същия начин. Те вероятно ще се борят за първото място с ГЕРБ”, допълни политологът.

По думите му страната ни се намира в каскада от кризи. „Минаването през избори ще даде форма на рестарт и този нов кабинет ще тръгне с нова легитимност. В момента изглежда така, че никой не иска властта, но след изборите кандидати за постове ще има. Следващата коалиция, ако бъде съставена такава, със сигурност няма да е по-лесна от тази”, заключи Димитър Ганев.  

Целия разговор гледаъте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.