От ПП заявиха, че са готови да преговарят, когато бъде връчен третият мандат

Последни опити за съставяне на правителство в този парламент. От „Продължаваме Промяната” заявиха, че са готови да преговарят, когато бъде връчен третият мандат. Червените линии за тях остават ГЕРБ и ДПС, както и Слави Трифонов. Разговори с ИТН обаче са възможни. Очаква се тази седмица президентът да даде втория мандат на ГЕРБ-СДС, а те да го върнат веднага. Бойко Борисов обяви днес, че целта им е бързи избори.

Третият мандат е шанс, който трябва да се реализира, категорични са от БСП.

„Не може България да бъде хвърлена в хаос и безвремие. Ще разговаряме с всички досегашни партньори”, каза Филип Попов.

От Левицата смятат, че основата трябва да стъпи върху вече договорената програма.

„В нея са заложени приоритети, които следва да се случат в идните 6 месеца”, допълни Попов.

Докато от БСП изчакват връчването на третия мандат, от „Демократична България” вече обмислят и вариантите за премиерското място. Като не изключиха, ако получат папката,  да издигнат за поста човек от „Продължаваме Промяната”. Обсъжданията тепърва предстоят.

„Имало е позвъняване от страна на премиера към Христо Иванов и вчера са говорили. Съвсем нормален разговор са провели”, заяви Стоян Михалев от „Демократична България“.

Първият мандат - неизпълнен (ОБЗОР)

За разговори са готови и с ИТН.

„ПГ на ИТН са хора, с които трябва да се говори. Най-добрата опция е в този парламент да се изчерпат всички възможности”, каза Михалев.

Не толкова отворени към бившите си партньори са от „Продължаваме Промяната“. 

„ИТН не са диалогични и вървят в една посока, която вече прекалено се различава от тази, в която ние искаме да вървим. Ние в правителство с формациите ДПС, ГЕРБ и ИТН – с настоящите им лидери,  ще е прекалено голям компромис с нашите ценности”, каза Мирослав Иванов, временен председател на Народното събрание.

От „Има такъв народ” също имат условия.

„Не е логично според нас министър-председателски пост да е свързан с лица като Кирил Петков и Асен Василев. В зависимост кой ще е мандатоносител може да има и нова програма, която да се обсъжда на колективно ниво от всички. „Има такъв народ” не се страхува от избори, а Кирил Петков щом толкова ги желае, да внимава какво си пожелава”, категоричен е Станислав Балабанов от ИТН.

За избори категорично заговориха от опозицията. Лидерът на ГЕРБ -  Бойко Борисов, коментира заявките за опит за нов кабинет така:

„Христо Иванов казва: „Дайте ми мандат, аз ще седна с ИТН. Само, че преди 2 седмици казаха че „Има такъв народ” е мафия. Значи той иска да седне с мафията, а за ГЕРБ му било рано”.

Избори искат и от „Възраждане”.

„Безсмислено е да продължава агонията на 47 НС, а трябва да отидем на избори”, обясни Петър Петров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.