Той е наречен „Синя точка"

Във Варна УНИЦЕФ и Върховният комисариат за бежанците към ООН откриха нов център за подкрепа на бягащите от войната в Украйна. Центърът е наречен „Синя точка", а в него експерти и социални работници ще предоставят информация, психологическа подкрепа и правни съвети на бежанците.

Марина Овчарова е сред хилядите бежанци у нас, търсещи подкрепа и закрила. Пристига в България на 16 март, заедно със своята сестра, преминавайки през редица препятствия. Благодарение на новооткрития център тя ще успее да се интегрира по-лесно в обществото.

„Центърът ни оказва подкрепа във всяко едно отношение. Тук ще ни съдействат и ще получим всичко необходимо, за да се справим с трудната ситуация в която се намираме”, казва тя.

В новия център бежанците ще получават информация, психологическа подкрепа и правни съвети, а на децата ще бъде обърнато специално внимание.

„Четирима на всеки десет бежанци са деца и смятам, че тук във Варна ще получат огромна подкрепа благодарение на този център. Бихме искали да помогнем и да осигурим всичко необходимо, както и достъп до образование на всяко едно дете”, заяви Кристина де Бройн - представител на UNICEF в България.

Центърът във Варна е шести поред в страната, като до този момент „сините точки" са помогнали на над 7000 бежанци.

„Откриването на тези точки е от изключителна важност, тъй като те се фокусират върху уязвимите групи. Тук говорим за жени с деца, млади майки, а също така и възрастни хора, които имат необходимост от пряка помощ и подкрепа”, каза Яна Додникова - гл. експерт към Върховния комисариат за бежанци към ООН.

В каузата се включват и популярни личности. „Най-важното е, че тук има обучени специалисти, които могат да предоставят правна помощ, съвети, здравна помощ. Могат да получат всякаква консултация, оттук нататък как да продължат в живота, как могат да намерят работа, как могат да бъдат полезни и въобще как могат да продължат да функционират като нормални хора в нашето общество”, коментира актрисата Елена Петрова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.