Съмнения и за прокурорски чадър над Семерджиев

През последните две седмици държавата ни беше буквално разтресена от случая "Семерджиев". Случай на криминално проявен мъж, заподозрян, че след употреба на наркотици се е качил в автомобил и с висока скорост се разбил на столичен булевард, убивайки две млади жени. 

Случаят потресе обществото не на последно място защото се оказа, че не кой да е, а полицайка от столичното 1-во РПУ му е помогнала да се укрие. По следите на Симона Радева и приятеля й - също полицай , но от друго районно полицейско управление в София тръгна Тина Ивайлова от Glasnews.bg.

На кръстовището на бул. "Черни връх": Бдение в памет на загиналите

На 5 юли късно вечерта криминално проявеният Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа и уби две млади жени - на 22 и 26 години. Инцидентът стана в центъра на София на кръстовището до хотел „Хемус”. МВР съобщи, че Семерджиев е избягал. Намериха го 12 часа по-късно. Той бе задържан със зрелищен арест в жилището му. След залавянето му разследващите допълниха портрета му  - Семерджиев имал 50 нарушения по пътищата, бил с отнета книжка и карал с фалшива.  

Съобщено бе от вътрешният министър, че над Семерджиев е имало полицейски чадър. Анонимни източници от разследването посочиха и името вътрешния човек– Симона Радева. А тя го потвърди с пост в социалните мрежи и закана, че истината ще излезе наяве. Наяве разследващите извадиха и друг факт – приятелят на Симона, също полицай, но в 4 РПУ в София, също имал нерегламентирани контакти със Семерджиев. 

Зам. шефът на Следствието за "Черни връх": Има разказ и за дейност, свързана с документни престъпления

Случайно или не, пръв на инцидента пристига именно приятелят на Симона-Мирослав Якимов. Той отказа да коментира помогнал ли е Семерджиев да се укрие.

Дни след жестоката катастрофа доказателствата сочат, че Симона Радева не е била в колата на Георги Семерджиев. Това потвърдиха за източници от разследването. По наша информация  минути след удара Георги  звъннал на Симона от телефон на негов работник в автомивката, където избягал и се укрил. Камери за видеонаблюдение са заснели бягството му от катастрофата.

Според наши източници Симона Радева и Георги Семерджиев се запознават през октомври 2021 г., след като тя го спира на пътя, а той отказва да даде проба за алкохол. Радева моли за съдействие „Пътна полиция“ и колегите й свалят номерата на автомобила му. Нерегламентираните им отношения започнали на по-късен етап, като с Георги я е свързал приятелят на Симона -Мирослав. Източници на разследването разкриват също, че младата полицайка е взимала по 2000 лева месечно от Семерджиев, за да го прикрива. По неофициална информация Радева е била управител в автомивката на бившия футболист, а униформени от 4 РУ са ползвали  безплатно услугите там в замяна  на важна за него информация.

Установиха метамфетамини в кръвната проба на Семерджиев

Зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров разказа пред медиите обаче, че Симона и друг полицай са помогнали на Семерджиев да се укрие, като дори са му носили стълбата, с която влязъл в дома си, защото си бил изгубил ключовете от жилището. 

Симона Радева е отстранена от длъжност за два месеца докато срещу нея тече разследване за покровителстване на Семерджиев. Прокуратурата проверява  и търговия с влияние.

След тежката катастрофа  приятелят на Радев-  Мирослав е преместен на пост при арестантите в 4РУ, вероятно за да не бъде на терен, защото вече е разпознаваем. Мирослав е служител на сектор „Охранителна полиция“ към 4 РУ. Негов началник е бившият шеф на Пътна полиция Звезделин Колев, срещу който в момента тече дисциплинарно производство след разследване на NOVA за документ с невярно съдържание.

Екипът ни откри Мирослав и Симона, но и двамата отказаха коментар за това, помагали ли са на Семерджиев. Коментар отказаха и родителите на Симона. Баща й Тихомир Радев се върнал от чужбина след случилото се. 

СЛЕД КАТАСТРОФАТА: МВР с информация помагали ли са полицаи на Семерджиев

Прави впечатление, че и двата автомобила- този на Мирослав и този на Симона са изцяло със затъмнени стъкла, което е грубо нарушение и те трябва да бъдат спрени от движение. Периодично всеки началник на сектор е длъжен да провери личните автомобили на своите служители дали са в нарушение. Съответно -началникът на Охранителна полиция към 4 РУ-Звезделин Колев и началникът на 1 РУ. Такива проверки очевидно не са правени, или за някои служители е позволено да нарушават законът за движение по пътищата. 

Ден преди да се срещнем със Симона и Мирослав тя бе извикана в Първо РУ, където тече проверка на Вътрешна сигурност и “Националната полиция“. Екипът ни бе строго охраняван от няколко поста полицаи, за да не стигнем до нея.  Без да е необходимо бяха проверени личните ни документи.

За протокола и автомобилът на приятеля на Радева стоя с часове на същото място, където провериха екипа ни. Само че, Мирослав не беше проверен, въпреки съмнително затъмнените предни и задни стъкла. 

Разследването по случая продължава. Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков обяви, че в момента в който има достатъчно доказателства за полицейски чадър над Семерджиев, служителите  ще понесат последствия.

Апелативният съд остави за постоянно в ареста Георги Семерджиев. Освен за причиняване на смърт на пътя той е обвинен и за използване на фалшива шофьорска книжка, както и за шофиране след употреба на амфетамини и метамфетамини. Това е показала кръвната проба на обвинения за жестоката катастрофа в София, при която загинаха две млади момичета. Тя му беше взета около 48 часа след инцидента. 

Георги Семерджиев се разследва и за кражба на гориво от бензиностанция.  Два дни преди катастрофата бензиностанция в района на 21-ви км на АМ „Тракия“ той е заредил и е тръгнал без да плати сметката.

Повече гледайте във видеата. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.