Според Ясен Тодорв всички събрани доказателства са годни пред Съда

"Лицето, което е посочено като отвлякло Семерджиев, е разпитано в продължение на часове в Националната следствена служба. Много интересни неща има в неговия разпит. Не се потвърждава тезата за отвличане". Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS Ясен Тодоров, заместник директор на Националната следствена служба по повод катастрофата на бул. „Черни връх”, при който загинаха две млади жени.

Тежка катастрофа на бул. „Черни връх” в София (ВИДЕО)

Шофьор с 50 нарушения уби две млади момичета на тротоар в София (ОБЗОР)

Тодоров не пожела да каже какво точно е било разказано, но уточни: "Неща, които най-вероятно ще са относими към друго досъдебно производство, за друга дейност, извършвана от кръг лица, повече клоняща към документни, финансови, данъчни престъпления".

„Категорично полицейският служител Симона Радева не е била в автомобила към момента на ПТП-то", добави следователят. "Тя активно е участвала и му е помагала  да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението”, каза той.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА: Отстраниха Симона Радева от работа, проверяват и други полицаи (ОБЗОР)

По думите му засега всички протолки от разследването са одобрени. "Всички доказателства са годни. Ние сме много напред в разследването, работата ни по т. н. горещи следи беше много интензивна и миля, че всичко възможно е събрано. Сега предстои експертен анализ, на база на който да се направят много връзки", посочи Тодоров.

Той обясни влизането "малко по-късно в помещението, в което е открит вероятния извършител" с Наказателния кодекс, по който се изисква да се изпълнят редица процедури. Те пък са необходими, за да може Съдът да признае доказателствата за годни и чрез тях да се докаже вината на обвиняемия. 

„Ние можеше да действаме много по-бързо, много за публиката по-инетересно, но да не постигнем целения процесуален резултат”, обясни Ясен Тодоров.

И още по същество - натривките са взети още вечерта. Веднага след взимането на кръвната проба е бил извлечен ДНК профил. Преди 72-рия час на база на това съвпадение и с експертизата за маратонките Съдът е направил обосновано предположение кой е извършителя и го е задържал.

Установиха метамфетамини в кръвната проба на Семерджиев

Метамфетамините в кръвта на Семерджиев са открити сутринта. "В комбинация с другите деяния на лицето, не може да бъде приложена разпоредбата за така наречения маловажен случай," категоричен бе следователят.  

По този случай свидетели или очевидци на лица, излизащи от автомобила, няма, добави още Ясен Тодоров. 

По думите му предстои да се съберат всички записи от камери на Столична община и Пътна полиция-СДВР, за да се види кой е управлявал автомобила през деня непосредствено преди катастрофата. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не пропускайте "Офанзива с Любо Огнянов" тази събота, 16 юли, по NOVA NEWS.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.