Мъжът бе арестуван в апартамента, в който е живеел без адресна регистрация

Криминално проявен с 50 нарушения предизвика тежка катастрофа и уби две млади жени - на 22 и 26 години, в центъра на София. Инцидентът стана късно във вторник вечерта на кръстовището до хотел „Хемус”. След произшествието извършителят - Георги Семерджиев, и неговата спътничка избягали от мястото. При удара колата му се разцепва на две и помита жените, които се движели по тротоара. Джипът на Семерджиев е с фалшиви номера, с незаконно ползвани синя лампа и стоп-палка.

СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

„Просто се чу един ужасен трясък. Излязох на балкона и видях разцепения автомобил. Всяка вечер тук се провеждат гонки”, разказа свидетел на събитието.

„На мястото е имало 4 линейки и 10 полицейски автомобила. Двете момичета са нямали шанс да оцелеят”, заяви Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция" към СДВР.

От записи на камери в района се вижда, че автомобилът преминава на червен светофар с изключително висока скорост. Колата първо се блъска в такси. След това и в асансьора на метростанция „Европейски съюз”. 

„Едната му част е до подлеза, другата след хотел „Хемус”. Аз даже се чудя как има оцелели”, поясни Тенев.  

По първоначална информация след жестокия удар, Георги Семерджиев бяга от мястото на катастрофата с една жена. Според свидетели обаче, пътниците са били повече.

„Минаха покрай мен държейки се за ръка. Бяха целите в кръв. Едното момиче извика „Давай да тръгваме бързо””, разказа друг свидетел.

Кола се разцепи при тежка катастрофа в София, има загинали пешеходци (ВИДЕО+СНИМКИ)

Няколко часа по-рано - малко преди 18.00 ч., същият автомобил засича и блъска Георги Маринов.  Това се вижда и на кадрите от видеорегистратора му. Мястото този път е Околовръстният път, а Георги успява да се размине само с щети по колата.

Издирването на Семерджиев продължи около 12 часа с участието на целия състав на СДВР и отряд „Кобра”. Около 13.00 ч. той е открит в апартамент в столичния квартал „Лозенец”.

„Мъжът беше в неособено адекватно състояние”, поясни Ясен Тодоров, директор на Национална следствена служба.

Органите на реда разследват дали в автомобила е имало и трети човек. Междувременно само пред NOVA говори братът на Георги Семерджиев. Близките му споделят, че нямат връзка с него от вторник следобед.

Георги обичал бързите скорости и често карал извън ограниченията. Това каза пред камерата ни неговият брат – Божидар. От срещата ни с него научихме, че Георги неведнъж е участвал в пътни инциденти, но този бил най-сериозният. 

Задържаха избягалия шофьор от катастрофата в София, бил дрогиран

Когато разбрал за инцидента Божидар веднага отишъл на мястото. Видял с очите си телата на загиналите.

„Много се извинявам за загиналите хора. Не съм очаквал брат ми да направи такова нещо. Знам какъв човек е, знам, че кара по-яростно, но винаги е бил отговорен. Не е човек, който би отнел живот. Возил съм се при него и никога не е претърпявал чак такова ПТП. Толкова тежко. Обича бързите скорости и ето какъв е крайният резултат”, разказа братът.

Неофициално NOVA научи, че още от 2009 г. Георги Семерджиев няма шофьорска книжка. Миналата година започва да кара с швейцарска. Била му е отнета при рутинна проверка в началото на юни, когато се установява, че Семерджиев е употребил наркотици. Днес органите на реда направиха проверка на книжката - оказа се фалшива.

Героги Семерджиев често сменял колите. „Последната кола я има от няколко месеца”, допълни брат му.

В последните месеци Семерджиев е бил собственик на автомивка, която се намира в района на катастрофата.

„С автомивката не вървеше, затвори я. Може би нещо на психична основа го е ударило”, предполага Божидар.

Шофьор с 50 нарушения, карал с фалшиви номера, причинил катастрофата в София

Момчето иска да види брат си жив и здрав, но също така и да понесе последствията за стореното.

„Ще си научи урока, ще влезе в затвора, колкото и да ми е гадно да го кажа... Така трябва. Това е правилният начин. Обичам го, прави всичко за нас”, обясни Божидар Семерджиев.

На фона на тежкия инцидент,  черната статистика за загиналите на пътя расте. През годините рецидивисти, пияни и дрогирани шофьори „почерниха" десетки семейства.  

На бул. „Черни връх” на Великден преди две години загина журналистът Милен Цветков. Колата му беше пометена, докато чака на светофар, а по-късно стана ясно, че шофьорът, предизвикал трагедията, е дрогиран.

Отново на Великден, но през 2011 г., шестима младежи загиват, докато ходят по тротоара. Трагедията е от Симеоновград, а шофьорът е пиян и с книжка от три месеца.

През юли 2013 г. пиян шофьор на такси се врязва в спирка на бул. „Цариградско шосе” в София и помита 12 души.

На 4 юни тази година 15-годишен тийнейджър блъска с автомобил 83-годишна жена, която по-късно издъхва в болница.

На фона на всичко това, часове след снощната трагедия, тази сутрин стана катастрофа и на Околовръстния път в София. Предизвика я крава, която излезе на пътя.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.