В колата са намерени полицейска стоп палка и синя лампа

Пътен рецидивист с 50 нарушения предизвика катастрофа и уби две жени. Инцидентът стана късно във вторник в София. Загиналите са пешеходки. След тежкото произшествие извършителят - Георги Семерджиев, и неговата спътничка избягали от мястото. 

СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

„Знаем кой е водачът. Той е с множество нарушения - над 50 наказателни постановления. Същият управлявал автомобила с фалшиви номера. Той е със софийска регистрация, а в момента на удара - с германска. В колата са намерени сигнална синя лампа и стоп полицейска палка. Автомобилът се води на фирма”, обясни началникът на Столичния КАТ Тенчо Тенев.

След жестокия удар Семерджиев бяга от автомобила. Според полицията - заедно с една жена. Според свидетели - с повече спътници. „Две момичета минаха покрай мен, държейки се под ръка. По тях имаше кръв. Едното от тях каза: „Давай да си тръгваме, давай да си тръгваме бързо”, сподели очевидец на тежката катастрофа.

Кола се разцепи при тежка катастрофа в София, има загинали пешеходци (ВИДЕО+СНИМКИ)

Фактическите подробности за инцидента: Таксиметрова кола се движи от бул. „Черни връх” към НДК. На кръстовището на бул. „Арсеналски” шофьорът на таксито се престроява в крайната лява лента. От НДК с висока скорост се движи лек автомобил, който минава на червен светофар. Последва удар в предната част на таксито, а колата нарушител се удря в асансьора на метрото. От силния удар, миналата на червено кола, се разцепва на две - едната половина, в която се намират шофьора и спътничката му, се плъзга 40 метра и се спира в пресечка малко по нагоре.

Братът на избягалия шофьор: Знам, че кара по-яростно (ВИДЕО)

На пешеходната алея са се намирали две пешеходки, които са пометени и загиват на място. „Млади момичета - на 22 и 26 години, които са изчаквали на тротоара. От самия удар автомобилът се разчленява на две - едната половина минава от вътрешната страна на пешеходната зона и ги помита”, обясни Тенев. Въпреки пристигналите на място четири линейки и полицейски автомобили, шанс блъснатите жени да оцелеят нямало.

 

Юлиян е свидетел на катастрофата. Обяснява, че ударът се чул като бомба. „Беше невероятен трясък. Видях разцепения автомобил. Всяка вечер тук има гонки, ускорявания на автомобили. Всекидневно едно и също”, обясни той.

Пътният експерт Диана Русинова подчерта, че липсват национална политика и адекватни действия от страна на държавата, които да спрат подобни шофьори, с толкова нарушения, да се движат по пътищата. 

„След първото или второто провинение този човек трябваше или да е с отнета книжка, или да е прибран в съответната институция, за да не се движи свободно и да не отнеме два живота. Това е недопустимо - провал на обществото отвсякъде. Не сме Зимбабве или някоя бананова република. Или може би сме… Не знам какво да кажа - всичко има граници и институциите е крайно време да се засрамят от това, което се случва”, категорична е тя.


Коментар за катастрофата направи и председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Семерджиев.

„При първоначалния прочит на произшествието се вижда, че няма следи от спирачен път на автомобила. Това означава, че той се е движил с доста висока скорост - не по-малко от 130-140 км”, каза специалистът.

По думите му проблемът е, че колата е заобиколила спрелите автомобили на светофара и това е ограничило видимостта на таксиметровия шофьор.

Георги Семерджиев е обявен за общодържавно издирване и по старите дела, по които е разследван.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.