Приемаме позитивно решението на колегата Кирил Петков да не се кандидатира за премиер, каза депутатът от левицата

Решението на президента да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП е било очаквано и логично. Това смята Румен Гечев от БСП.

„БСП е партия с опит, представи се добре в коалиционното правителство. Нищо необичайно няма”, заяви Румен Гечев в извънредното студио на NOVA. И припомни, че БСП имат повече депутати в 47-ото НС от „Демократична България”.

„Сега обаче предстои най-трудното. Както виждате партия на промяната не успя, не успя и ГЕРБ. Ние имаме шанс. БСП ще направи всичко възможно да реализира мандата”, каза Гечев.

„Нашите партньори казват, че нямат проблеми с БСП, ние нямаме проблеми с тях. Напълно нормално е да имаме разминавания – по външна политика, по някои решения, които бяха взети за енергийната сигурност, по въпросите на Северна Македония”, коментира още Гечев.

И подчерта, че търговията с природен газ с Русия не е в санкциите, наложени от ЕС. „Трябва да преговаряме с всички доставчици, които не са санкционирани. Само Иран се намира под ембарго”.

Изгонването на руските дипломати било „неразумна постъпка”, смята депутатът. Това, което страната ни направила, не било разумна стъпка.

Според него е напълно естествено от ПГ на БСП да подкрепят досегашните министри на левицата. „Това не значи, че няма да се водят преговори”, каза още депутатът. 

Ако не се стигне до създаване на правителство и се отиде към предсрочни избори, Гечев припомни, че служебният кабинет преди това е с орязани правомощия. Един от проблемите е, че няма да може да води преговори за сключване на договори за доставка на енергийни ресурси.

„Приемаме позитивно решението на колегата Кирил Петков да не се кандидатира за премиер. Оттам нататък очакваме какво ще предложат”, каза още той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова