Коментар на Лидия Даскалова, Никола Янков и Любка Маринова

Във вторник в предаването "Пресечна точка" гостите коментираха колко трябва да бъде висока минималната работна заплата в България. Финансистът и предприемач Никола Янков, юристът Лидия Даскалова и бившият говорител на КАТ СДВР Любка Маринова обсъдиха нарастващите цени, инфлацията и икономическото състояние на българите.

Никола Янков изрази мнение, че работните заплати у нас са се увеличили през последните няколко години и дори са изпреварили инфлацията. По думите му покупателната способност на българина се е върнала с около 12 месеца назад заради нарастващите цени. „Начинът да имаме по-добър живот е да говорим с работодателите си, а не да тропаме с тенджери пред Министерския съвет”, категоричен е Янков.

Помощите за отопление ще се повишат със 100 лева

Според Лидия Даскалова ако има сфера, в която трябва да се инвестират средства, и те никога няма да са прекалено много, това е образованието. По думите на юриста именно преподавателите са хората, които ни изграждат като общество и те заслужават възможно най-високо заплащане. Същото се отнасяло и за здравеопазването. „Това не са просто професии, това са каузи”, подчерта Даскалова.

НСИ: Над 10% инфлация за първите шест месеца на годината

Любка Маринова припомни, че работната заплата в обществения сектор е функция на икономическото развитие на страната. „Искаме да имаме европейски заплати, но си задавам въпроса дали ние работим по европейски”, допълни бившият говорител на КАТ СДВР. Тя е категорична, че в полицията трябва да се увеличат заплатите, защото в противен случай потикваме служителите към корупция.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.