Необходимите финансови средства са осигурени в рамките на бюджета на МТСП за 2022 г., добави министърът

Помощите за отопление ще се вдигнат общо със 100 лв. за идната зима. На месец пък сумата ще се вдигне с 20 лв. от сегашните 104,71 лв. Така за пет месеца сумата ще бъде 623,55 лв. за петте месеца. Това съобщи социалният министър в оставка Георги Гьоков на пресконференция.

Вече се приемат заявления за помощта, като те могат да се подават до 31 октомври. До този момент са 70 хил. българи са поискали да бъдат подпомогнати, каза още Гьоков.  Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. 87% от хората, които ги получават се отопляват на твърдо гориво. 

На въпрос каква оценка си дава за свършената работа в социалното министерство, Гьоков заяви: “Оценка, която си даваме на социалното министерство е добра. Свършихме добра работа. Аз нямам напрежение за това кой ще е следващият социален министър стига да продължи в същата посока за подкрепа на хората”.

БСП е бил социалният стълб на правителството в оставка. Около това се обединиха на съвместната пресконференция социалният министър в оставка Георги Гьоков и вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Те дадоха отчет за свършеното до момента в състава на досегашното правителство. 

 

 

"За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време и връхлетяни от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, млади хора, деца, възрастни с 22 млрд. лева. Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване на майчинството, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсиите, подкрепа на работещите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимата. През цялото време политиката ни бе ориентирана към слабите, уязвимите, включително и към хората с увреждания", посочи Нинова. 

Десислава Атанасова: ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

На предстоящите преговори за съставяне на правителство отново на първо място ще бъде поставен социалният елемент, допълни тя. 

"За 7 месеца в социалната политика постигнахме неща, за които се борехме последните 10 години", каза още Нинова и допълни, че приоритетен проблем остава инфлацията, цени, доходи, бедност и неравенство. Затова тя заяви, че в преговорите за съставяне на ново правителство, ще продължат да бъдат социалният стълб в политиката на България. 

Политолог: С връчването на третия мандат Радев насърчава вътрешното противопоставяне в БСП

Двамата министри в оставка изразиха надежда, че работата на социалното министерство ще продължи по съставеният вече план и за в бъдеще. 

“Мандатът ще получи Георги Свиленски като председател на парламентарната група, както е по конституция“, заяви Нинова. На въпрос кой ще бъде предложен за премиер тя отговори, че първо трябва да получат мандата, а след това ще обсъждат имена.

 

 

Третият проучвателен мандат президентът Радев ще връчи на БСП днес от 17.00 часа.

“Имаме 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има повече време за създаване на кабинет”, обясни  още Нинова и продължи: “Ще се постараем на преговорите - имаме добра основа за преговори, имаме програмата, изработена преди две седмици".

Нинова потвърди, че кандидатурата за премиер трябва да дойде от най-голямата парламентарна група ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.