Според Ивайло Дичев ДБ са излъчили кандидат-президент срещу Радев и трудно би дал мандат на тях

Не е изненада връчването на третия мандат на БСП, това значи, че той не иска да се състави правителство и иска да се ходи на избори. Този ход има по-далечен хоризонт - насърчава вътрешното противопоставяне в БСП, ще има електорални щети, защото няма да успеят да реализират мандата. Решението на Радев има характер на задълбочаване на политическата криза. Това коментира политологът доц. Антоний Гълъбов за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той се надява да не се формира евроатлантическа коалиция. "Ако БСП, "Възраждане" и партията на Янев формират проруски блок, такава коалиция обаче ще бъде необходима", счита доц. Гълъбов.

РАЗВРЪЗКАТА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА: Ново правителство или предсрочни избори

Според социолога Елена Дариева ходът на Радев с връчването на третия мандат на БСП не е изненадващ, защото той е доста постоянен в позициите си. "Имаше хипотези, че ДБ би могла да реализира кабинет, дефиниран като технократски. Възможностите за съставяне на кабинет изглеждаха по-големи. ДБ е в доста сложна ситуация - как ще обясни на електората си как ще влезе на избирателите си една коалиция с БСП. Трябва да балансират между исканията на електората си и коалиционните партньори. Минимални са шансовете за съставяне на правителство", сподели той.

От своя страна културният антрополог проф. Ивайло Дичев смята, че най-лошият вариант за трети мандат е бил ИТН, а ДБ са излъчили кандидат-президент срещу него и той трудно би дал мандат на тях. "Радев иска служебно правителство, което да ревизира руската политика, но се надявам това да не се случи. БСП вероятно ще предложи програмно правителство с хоризонт 6 месеца с цел разрешаване на спешните кризи", посочи той. И допълни, че отдавна у нас доминират морализаторският и прагматичният дискурси.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.