Коментар на Първан Симеонов, Евгений Кънев, Асен Генов и Арман Бабикян

Нов кабинет или предсрочни избори? Този въпрос коментираха политологът Първан Симеонов, икономистът Евгений Кънев, журналистът Асен Генов и политическият ПР и бивш депутат Арман Бабикян.

Колко тежат думите в политиката

“Имаше  един голям въпрос дали Румен Радев бърза да прави служебен кабинет, или по-скоро не би желал да носи този товар сега, а би искал да има редовно правителство. С това, че той не постъпи протоколно - не даде мандата на третата сила, а го дава на БСП, ми се струва, че по-скоро би желал да има кабинет”, обясни Първан Симеонов, анализирайки поведението на политическите сили. Неговото лично мнение баче е на противоположната позиция. “ДБ беше най-логични избор. Но се вижда, че последните две седмици между ПП и ДБ има известно напрежение. А БСП се държи изключително гъвкаво. Аз смятам, че ситуацията се е запътила към избори, но има 1 седмица да се измисли нещо”, поясни политологът.

Митева: Все още вярвам в новия кабинет

Запазване на геополитическа неутралност, чрез избора да връчи мандата на БСП е ходът на президента, смята икономистът евгений Кънев.

“БСП е единствената възможност за продължаване на линията, която президентът прокарва - да се продължава сближаването с Русия, да се сключи отново дългосрочен договор с “Газпром”, евентуално да се спрат оръжията за Украйна и евентуално връщане на част от дипломатите”, каза Кънев. “Какви са били точните му мотиви остава загадка, но със сигурност виждаме, че той остава лоялен на геополитическата линия, която прокарва”, допълни икономистът. 

ПОЛИТИЧЕСКИ ПЪЗЕЛ: ПП и ГЕРБ признават, че се върви към избори (ОБЗОР)

Ходът на президента Радев обаче, бившият депутат Арман Бабикян обяви като “вътрешна битка в левицата”. “Когато дадеш третия мандат на Нинова и тя се провали за трети път - вътрешната битка в левицата се печели от Радев, а не от Нинова”, заяви Бабикян. “Има публични изявления и на ИТН, и на ДБ, че те не искат да участват в кабинет с мандата на БСП. Ще видим какво ще кажат ПП. Ако е било сложно преди, сега стана още по-сложно”, категоричен бе той. 

Изход от нови предсрочни избори анализаторите също не виждат. 

“Ако отидем на избори, ще се яви мотивирания електорат, а той е на “Възраждане” и ДПС. Не виждам много полезни изходи от тази ситуация”, заяви Първан Симеонов.

Бориславова: ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа

“В момента остатъчните депутати на Слави Трифонов са по-добра опция за някакво правителство, отколкото следващите два парламента би имал. Ако отидем на избори през октомври, ще има и последващи избори”, смята Евгений Кънев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.