Изключително трудно ще е за третия мандатоносител да сглоби работещата коалиция, смята Лена Бориславова

Страната върви към предсрочни избори. Говорителят на кабинета „Петков” - Лена Бориславова обяви пред NOVA, че трудно ще се сглоби работеща коалиция в този парламент. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за бързи избори и максимална мобилизация.

Изключително трудно ще е за третия мандатоносител да сглоби работещата коалиция. Тази прогноза направи говорителят на кабинета в оставка Лена Бориславова. Така според нея е по-вероятно да се стигне до избори. Все пак ако папката отиде в ДБ или БСП, от ПП ще положат усилия да им помогнат. Официалната си позиция и бъдещите действия партията се очаква да се обсъди на Националния съвет в идните дни.

От Ямбол възможни сценарии очерта и лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов. Избори ще решават изхода от тежката политическа ситуация, но едновременно с това не затвори вратата за компромиси в името на евроатлантическата общност.

Бориславова: ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа

Провалът да се реализира първия мандат прави още по-сложна задачата за съставяне  на правителство с третия  – смята началникът на кабинета в оставка Лена Бориславова.

„Положихме неимоверни усилия за първия мандат. + За мен фактът, че не успяхме, по-скоро говори, че ще е ужасно трудно да се сглоби една коалиция”, заяви Лена Бориславова.

Въпреки това „Продължаваме Промяната” са готови да дадат подкрепата си, в случай че папката отиде при един от досегашните им партньори -  „Демократична България” и БСП.

„Ние ще им помогнем доколкото не се престъпват принципи и политики. Трябва да сме сигурни, че когато влизаме в ново мнозинство, те ще гласуват по съвест, а не някой да им натиска бутона”, заяви Бориславова.

Възможен тест за такова ново мнозинство е провеждането на  антикорупционната реформа.

 „Много показателно е как ще минат законите за антикорупцията. Ако вземем ИТН, сигналите са, че ще подкрепят цялостно, а после детайлите ще променят”, каза Бориславова.

От БСП и ДБ вече декларираха, че ще положат всички усилия да съставят кабинет. Да участват в бъдещи разговори са готови и от ИТН. А възможни опциите са експертен или политически кабинет с къс хоризонт за управление.

„Не става дума за оптимизъм или надежди, а за прагматизъм”, заяви социалният министър от квотата на БСП Георги Гьоков.

Управляващата коалиция е довела държавата до тежки кризи – критикува от Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов: Трябват бързи избори и максимална мобилизация

„Моделът „Нинова” е обедняване. Видно е. Моделът „Продължаваме Промяната” е забогатяване на фамилиите. За партията е най-доброто, ако направят правителство, но за държавата е лошо. Каквото и да се случи през следващите седмици, мислете в единия случай за мобилизация. И всеки депутат е важен”, заяви Борисов.

След  предсрочен вот обаче Борисов не изключи коалиция на евроатлантическата общност.

„Народът определя кой с кого да се коалира. Ако искаме стабилно управление, това без първите партии, силните партии, не става. На ГЕРБ пъпната връв е евроатлантическата общност, и в нейно име сме готови на компромиси”, заяви Борисов.

Подобен сценарий категорично отхвърлиха от „Продължаваме Промяната”.

„Знам, че колегите от ГЕРБ много се надяват да влязат в коалиция с ПП и ДБ, за да си изчистя имиджа”, коментира Лена Бориславова.

Началникът на кабинета отрече да има натиск отвън за сформиране евроатлантическа коалиция с ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.