Седмичен обзор на Нели Тодорова

"Дума дупка не прави", казва народът. Но и още - "Казана дума, хвърлен камък". Колко тежат думите и колко големи дупки могат да оставят след себе си? Кой е настъпил мотиката и има ли връщане назад? Отговорите търсим с експерта по комуникации Даниел Киряков. 

“Определено думите се запечатват, особено в дигитално време в което живеем – всяко едно нещо което се каже – то остава. Но същевременно ако трябва да се върнем и към други ценности – има и прошка. Политиката е известна с това, че изисква гъвкавост у играчите, които я играят, но се изискват и ценности”, казва Киряков.  

Митева: Все още вярвам в новия кабинет

Имат ли гъвкавост играчите на политическата сцена обаче? Поставянето на червени разделителни линии всъщност не е лошо. Така знаем докъде стигат границите, смята Даниел Киряков. “Същевременно в това поле, което е очертано да видим какви са възможностите и къде бихме могли да намерим общото. И това е работата на медиатора да каже –това е етап 1. Да минем на етап 2 – тази червена линия колко е червена, има ли нюанси? Можем ли да влезем вътре в червеното и да имаме пак съгласие и да вървим напред. Това е изключително майсторско изпълнение, но за това нещо се изисква време и умения”, обяснява поставянето на червени линии експертът.

Не е за подценяване и ролята на другите, които не влизат в сметките бъдеща коалиция. Опозицията е категорична – време е за предсрочни избори. За такива дадоха заявка от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.  Заедно с политическата криза вървят и нарастваща инфлация, проблеми с газовите доставки и нова COVID вълна. Създаването на екип – било то в бизнеса или политиката – минава през няколко етапа, за да се стигне накрая до разформироване. 

ПОЛИТИЧЕСКИ ПЪЗЕЛ: ПП и ГЕРБ признават, че се върви към избори (ОБЗОР)

“Първоначално се сформират, след това започват да се търсят силните и слаби страни, сбиват се, т.е. има такъв елемент на конфликт, след това се намира балансyt и след това екипа се разформирова. В политиката или поне в конкретния пример с четирите партии, към които всички гледаме, за да се сформира правителство, по всяка вероятност тези етапи минаха една част от тях. Въпросът е дали има ценностна обосновка за обединение и същевременно за истинско представяне на екипа, какъвто е четвъртия етап на тази теория. Нямам отговор на този въпрос – какво ни предстои – дали ново коалиционно правителство или нови избори”, каза още Киряков. 

Бориславова: ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа

Дали 4-те партии от вече бившата коалиция, начело с Кирил Петков, ще намерят обратно път към партньорството - ще стане ясно до седмица-две. Въпреки, че в Конституцията не са записани изрични срокове за връщане на третия мандат изпълнен или не. Анализът на юристите от президентството е следния – до следващия четвъртък Румен Радев трябва да връчи мандата – след това политическата сила взела папката има 1 седмица, за да посочи министър-председател. А кандидата за министър председател след това има още 1 седмица, за да представи проектокабинет. Така, ако се стигне до предсрочни избори, те вероятно ще са в началото на октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.