Коментар на Любка Маринова, Никола Янков и Даниел Киряков

Страните от Европейския съюз трябва от 1 август да намалят потреблението на природен газ с 15%, като този режим на пестене ще продължи през целия сезон до края на март догодина. Това предлага план за независимост от руския газ, който Европейската комисия представи днес.

Изправена ли е Европа пред критична ситуация и какви са решенията - по тази тема коментираха гостите на „Пресечна точка” експертът по пътна безопасност Любка Маринова, експертът по комуникации Даниел Киряков и финансистът и предприемач Никола Янков.

ЕС: Трябва да се намали топлината в случай на спиране на руския газ

„Консумацията на газ ще си остане функция от цената. Трудно е технически да ограничите самата консумация, защото как например ще ме накарате да го спра в моята къща? Начинът е да ми вдигнете цената, няма друг вариант в нормална среда”, каза Янков.

Според него в средносрочен план, след 1-2 години, дефицит на енергия няма да има, защото ще заменим руския газ с въглища и ядрена енергия или с допълнителни ВЕИ мощности за производство на ток.

„Известно е колко количество газ потребява България, като същевременно е ясно и, че нуждата от газ е в топлофикациите, химическа и тежка индустрия. Въпросът обаче ще е как те да бъдат работещи при повишаване цената на газа”, коментира Киряков.

Ще останат ли на улицата украинците, ако им вземат хотелите? (ВИДЕО)

„Очаква ни тежка зима. Трябва да се върнем към въглищните централи, а не да ги затваряме. Така ще се спасим”, смята Даскалова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.