Нинова: Има нужда от повече време за преговори

"Гледаме на възможността да се излъчи правителство с 3-ти мандат като на нещо, което трябва да бъде подкрепено. Виждаме, че нарастват шансовете в това отношение". Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след разговорите с БСП за кабинет с третия мандат. Като допълни, че ще има нужда от повече време, той обяви: "Търпение, професионализъм и може да имаме правителство с трети мандат".  

По думите му обаче органите на ДБ ще решат каква точна подкрепа ще дадат, след като се очертае цялата конфигурация. „Ние сме работили по първия мандат с премиер Асен Василев, така че това не е тема за нас”, добави Иванов.

Той каза, че ДБ гледат на този опит като втори опит за първи мандат и по-скоро ще се включат по-активно в процеса, когато вече има излъчена кандидатура за премиер от ПП.

Разговорите между БСП и ДБ се проведоха по политики и програма, а по думите на Корнелия Нинова, ако се постигне съгласие, ще продължат, засягайки структурата и състава на кабинета.

"Имаме нужда от повече време за преговори. Мисля, че ще имаме мнозинство. Но предстоят втората част от разговорите за структура и състав. Намираме се в доста сложна ситуация на преговори. Задачата ни е трудна. Не изисквайте от нас да поставяме краен срок", коментира на излизане от срещата с ДБ Корнелия Нинова.

По-рано тя каза, че ИТН са направили предложения по програмата, съставена от ПП, БСП и ДБ за кабинета с първия мандат.  "Удовлетворително е, че като основа за разговори ИТН приемат програмата, одобряват написаното от нас, като я допълват с, по наша преценка, добри предложения", обяви лидерът на БСП преди преговорите с ДБ. Става дума за икономика, социална политика и някои редакционни промени, уточни тя. "Мисля, че няма да срещнат и вашата съпротива", добави Нинова към ДБ, като увери, че ще ги запознае в хода на разговорите. 

Тя каза и че не са отстъпили от идеята да предложат премиер от най-голямата политическа партия: "Мнението на колегите от ПП е, че ще се произнесат по този въпрос, едва след като сме сигурни, че ние сме установили съгласие по програмата. В общи линии можем да кажем, че такова съгласие има. Така че вероятно следващата седмица ще пристъпим към втория етап от разговорите".

Атанас Атанасов, другият съпредседател на ДБ, коментира: "Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена страната, са много по-силни от различията помежду ни. Рискът България да остане без парламент в зимните месеци е наистина голям. Това ще даде възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация. Ние няма да допуснем това". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.