Темата коментират Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Ще успее ли БСП да състави ново правителство с третия проучвателен мандат, който й бе връчен от държавния глава Румен Радев? Темата коментираха юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев.

В понеделник депутатът от Левицата Георги Свиленски каза след съвета на Изпълнителното бюро на партията, че БСП ще задържи папката с третия мандат до петък (29 юли). Според Евгений Кънев причините може да са две. „Единият вариант е задържане на мандата с цел опит за преговори с „Има такъв народ” и поставянето на кабинет в зала да бъде гласуван. Вторият е всъщност да се върне мандатът на президента неизпълнен”, каза той в студиото на „Пресечна точка”. По думите му е вероятно БСП да опита отново да вкара закона за връщане в употреба на хартиените бюлетини

БСП обсъжда два варианта, ще държи мандата до петък

Юристът Мария Шаркова заяви, че иска да обърне внимание на думата „задържане” на мандата. По думите ти това се дължи на недостатък в българската Конституция. „Записано е в нея, че сме парламентарна република. Да, обаче Конституцията допуска в определени ситуации държавата да функционира без парламент”, каза още тя. По думите й точно поради тази причина се използва третият мандат да държи „на изкуствено дишане” парламентът, за бъдат вети важни решения.

Според музиканта Дани Милев всички политици в момента са в предизборна кампания и „си правят тънките сметки как ще си добавят още гласове, как ще си мобилизират електората”. По думите на Милев политиците са оперирани от чувство на вина и съвест.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.