Още едно лято, още един рояк медузи по средиземноморските плажове

Всяко лято средиземноморското крайбрежие на Израел се изпълва с медузи, но тазгодишният рояк е по-голям от всякога и се дълги на фактори като изменението на климата и замърсяването.

Още едно лято, още един рояк медузи по средиземноморските плажове на Израел. Тези безгръбначни морски животни с малки жила се появяват всяка година, обикновено през юли.

"И тази година е ужасна", съобщава Израелската служба за природа и паркове (INPA), след като забеляза огромен рояк от жилещи същества край бреговете на Хайфа тази седмица.

INPA обвинява за масивния приток изменението на климата, както и преките човешки дейности като копаене в Суецкия канал и изхвърляне на боклук и канализация във водата. Тези действия вредят на хищниците на медузите, като слънчеви риби и морски костенурки, оставяйки медузите неконтролирани. Повечето от медузите, наблюдавани в Източното Средиземноморие, са инвазивни видове, които достигат до израелските води от Индийския океан през Суецкия канал, обясни INPA.

Освен болезнените ужилвания, които нанасят на плажуващите, медузите унищожават инсталацията, която доставя морска вода за охлаждане на крайбрежните електроцентрали на Израел.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.