66-годишната Василка е изминала 40 километра

История като от филм. Жена оцеля след 72 часа без храна и вода в планината. След 3-дневно издирване откриха 66-годишната Василка.

Тя била във вила в столичния квартал „Сеславци”, но вместо да се прибере в дома си в Челопечене, объркала посоките и се озовала чак при Своге - на 40 километра от мястото, на което била първоначално. В издирването и се включват пожарна, полиция и доброволци.

Сигнал за изчезването подава дъщерята на Василка – Ралица Маркова. Майка й била с приятели на вила в гората.

ЩАСТЛИВ КРАЙ: Откриха изчезнала в планината жена след 72 часа издирване

„Последно ми каза, че се прибира към Челопечене, но й пада батерията на телефона. Каза ми да й оставя ключовете. След това изгубих контакт с нея”, разказва Ралица. Тя се чула с приятели на майка си, които не знаели къде е. Тогава подава сигнал в полицията за изчезването. Веднага започва издирването.

„Колеги от 5-о районно и екипи на Гражданска защита и Пожарната се качиха вечерта, търсиха я, но без резултат. На 21-ви продължихме да я търсим с колеги от Криминална полиция, от Охранителна полиция. Ползвахме и куче. Но нямаше резултат”, обясни Христо Йорданов от 5 РУ. „Имахме 3 предполагаеми маршрута, направихме 3 групи. Имаше предположение, че може да е починала, защото е била 3 нощи в гората”, обясни още Йорданов.

Когато я намират, екипите правят носилка с подръчни средства. „От клони, дървета, връзки за обувки. Така я придвижихме около 5 км”, обясни Христо Йорданов.  

Дъщеря й обясни, че Василка помни всичко. Разказала е, че е вървяла по реката. Видяла е вълк, през нощта е било страшно. В момента Василка е в Окръжна болница, в добро състояние.

В интервю за NOVA жената благодари на полицаите, спасили живота й. Василка разказа, че тръгнала сама в планината след скандал в компанията, с която била на вила в “Сеславци”. “Знам, че когато си в планината се върви по течението на реката. Или горе или долу – стигаш до някъде”, каза жената. След часове ходене обаче тя осъзнава, че няма никаква представа къде е. Спряла да почине. От безсилие обаче повече не могла да помръдне.

След 72 часа и липса на всякаква надежда - Василка споделя, че никога няма да забрави момента, в който вижда спасителите. 

“Много им благодаря, че не се отказаха да ме търсят. Все пак това е човешки живот. Страшно много им благодаря, да са живи и здрави и да бъдат все така всеотдайни”, пожела им жената.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.