В ефира на „Пресечна точка” темата коментираха икономистът Евгений Кънев, юристът Мария Шаркова и музикантът Дани Милев

Инфлацията има различна природа, а рецесията е неприятен начин да се справим с инфлацията. Това каза в ефира на предаването „Пресечна точка” икономистът Евгений Кънев в коментар на темата за кризата с някои цени у нас.

„Ако имате потребности, които сте отлагали, но сега имате възможност да ги задоволите, трябва да го направите. Хората с кредити не трябва да се притесняват, ако доходите им растат по някаква причина, а вноските им остават същите. Затова често се казва, че инфлацията е рай за длъжниците”, съветва експертът.

Икономист: Предстои плавен ръст на лихвите

Според него повишението на лихвите на Европейската централна банка ще бъде минимално, защото в Европа инфлацията е привнесена, а не вътрешно генерирана, както в САЩ. Хората с депозити пък могат да се надяват на леко увеличение на лихвите върху спестяванията си.

„Приветствам идеята да се намалят таксите по влоговете”, коментира от своя страна продуцентът и музикант Дани Милев.

„Когато говорим за нарастващи цени, има и ситуации, в които определени среди се възползват и се създават картели. Към момента адекватен контрол върху това няма, което се дължи и на моментната политическа ситуация у нас”, каза юристът Мария Шаркова.

Целия дебат по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.