Темата коментират Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Българите отново отиват пред урните предсрочно. Това стана ясно, след като ръководството на БСП обяви днес, че в четвъртък ще върне третия проучвателен мандат на президента Румен Радев неизпълнен. По темата дискутират юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев.

Нинова: Направих всичко по силите си, сега отговорността е на президента

Мария Шаркова обясни нагледно колко може да бъде пагубна липсата на действащ парламент. Тя даде пример с лекарства за деца, които НЗОК е спряла да финансира. На първо четене в парламента е било внесено изменение в закона, с което това да се уреди. По думите на юриста „ако утре бъде разпуснат парламентът, е възможно в следващите 3-6-9 месеца тези деца да не могат да получават лекарствени продукти безплатно”.

„Проблемът е, че вече България е в толкова тежка криза, че е трудно да се направят приоритети на решенията, които трябва да се вземат”, смята икономистът Евгений Кънев. Той предположи, че фокусът в следващите няколко дни в Народното събрание ще бъде насочен към това да се прокара законът за хартиените бюлетини.

ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ: БСП връща в четвъртък мандата неизпълнен

Според музиканта Дани Милев пък даде пример с неуредици в своята област – културата. „Имаше шанс нещо голямо да се случи в този парламент, което аз години наред участвам в различни кампании, за да се случи. Това е повече българска музика в ефира”, каза композиторът. По думите му това се отразява върху възнагражденията на родните изпълнители и продуценти. Милев подчерта, че в рамките на този парламент предложението е спечелило през одобрението на ресорна комисия.

И тримата гости се обединиха около мнението, че има наболели проблеми, които биха могли да бъдат решени в рамките на 47-ото НС, но сега ще бъдат отложени.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.