66-годишният пациент е в ремисия

Четвърти човек в света е излекуван от ХИВ. 66-годишният заразен мъж, наречен с кодово име „Градът на надеждата“ на името на калифорнийския център, където е бил лекуван, вече е в ремисия, съобщават АФП и БГНЕС. Той е живял 31 години с вируса и не е очаквал да бъде излекуван.

Заради опасната процедура по лечението на вируса обаче, няма много желаещи да се лекуват.

Новината идва в навечерието на Международната конференция за СПИН, която започва в Монреал, Канада в петък. Това е вторият човек в света, обявен за излекуван тази година, след като учените обявиха през февруари, че американка, наречена "Пациентът от Ню Йорк", също е в ремисия.

Мъжът, обявен за излекуван днес, подобно на пациентите в Берлин и Лондон преди него, е с трайна ремисия след трансплантация на костен мозък за лечение на рак.

Съобщава се за още един мъж - от Дюселдорф, който е преминал по същата процедура и е в ремисия, но в момента текат изследвания. Иначе, той ще е петият пациент в света, излекуван от ХИВ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БГНЕС