Това поставя в риск ремонтите и снегопочистването през зимните месеци

Провал на депутатите в опита им да разрешат проблема с пътната поддръжка в последния работен ден на Народното събрание. Това поставя в риск ремонтите и снегопочистването през зимните месеци.

И последният шанс беше провален с липса на кворум в извънредната регионална комисия рано тази сутрин. Така не е ясно кой ще поддържа пътищата ни след  30 септември. Отпада и вариантът за разплащане с фирмите за вече извършени дейности. Това доведе до остър скандал и взаимни обвинения между „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ. В същото време  парламентът успя да приеме цената в договорите за обществени поръчки да може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специална методика, одобрена от Министерския съвет.

Пореден протест на пътните строители

„Вчера чухме, че пътният бранш прекратява протестите изведнъж. Не знам защо, след като ги призовах да отидат да протестират пред централите на ГЕРБ и ДПС, които решиха, че няма нужда да се идва на комисия”, каза народният представител от ПП Настимир Ананиев.

До казуса се стигна, след като в началото на седмицата стана ясно, че всички нови обществени поръчки са прекратени и пътната поддръжка остава в ръцете на старите фирми. Но те имат ограничение в срока до октомври. „Предложихме в сряда да се разплатим с всички коректни фирми – сега, веднага. Служебният кабинет се поставя в една много трудна ситуация да търси решения за аварийни плащания”, алармира Ананиев.

Пътни строители затвориха за час движението от Стара Загора към АМ "Тракия"

На обвиненията с остри критики отговориха ГЕРБ. „Те за година и половина не можаха да проведат нови обществени поръчки. За 2 месеца ще успеят? Кого заблуждава този политически импотент Настимир Ананиев”, каза от кулоарите на Народното събрание Николай Нанков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Според Александър Ненков пък държавата се е превърнала в гробище. ГЕРБ се усъмниха и в предложението за разплащане само с коректните фирми. Именно от партията на Бойко Борисов са дали решението на Конституционния съд.

А докато тече спорът в кулоарите, в  залата почти без дебат депутатите разрешиха строителни договори да се индексират с инфлацията. „Има такъв народ” видяха популистки ход в подкрепата на „Демократична България”, тъй като през май те са отхвърлили законопроекта. Тошко Йорданов приветства с „добре дошли при мафията” ДБ и ПП.

Приетите промени са сред основните искания на пътноподдържащите фирми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.