Има ли ръст на кражбите по домовете?

В разгара на летния сезон все повече хора напускат временно ежедневието си в посока мечтания летен курорт. Това обаче поставя под риск домовете ни. Как инспектор от Нова Загора залови извършител на кражба в действия разказва Георги Манев.  

Докато обикаля района си по време на работа Иван Русев забелязва мъж, нарамил килим.

„Познах,че е лице от криминалния контингент, което издирвахме преди за извършени кражби. Затова го спрях и го задържах”, разказва инспекторът.

Оказва се, че мъжът разбил комарник и влязъл в къща. Откраднал тонколона и домакински уреди, които завил в килим. 

„Това са най-често извършваните кражби. Стараем се максимално бързо да обръщаме внимание на всяка една от тях. Полагаме усилие да имаме контрол над активния криминален контингент, защото обикновено това са извършители с множество присъди”, поясни Стефан Динков, началник РУ Нова Загора.

В момента на кражбата в къщата не е имало хора. Собствениците работят в чужбина и се прибирали за летните месеци. А Мариана е благодарна за бързата реакция на полицията.

„Върнаха ми, каквото е откраднал. Не познавам крадеца”, споделя жената.

„За първите 6 месеца относно домовите кражби разкриваемостта е 29,3% В сравнение през минатата година за същия период е била 27,44. Имаме 2% повишение. Мисля, че това е добър резултат. За 6 месеца кражбите по домове са 2263”, каза инсп. Росен Белишки от Криминална полиция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.